Radnicima željezare plaće do 1. rujna ili do kraja pregovora

Autor: Poslovni dnevnik , 27. lipanj 2022. u 07:00
Prosvjedi "Nećemo mirno čekati da nas vlasnici otjeraju kući", poručuju radnici/Shutterstock

Miodrag Davidović Tosjali grupi za željezaru ponudio 15,1 milijun eura, oni tražili 25 milijuna.

Radnici Željezare Toščelik u Nikšiću primat će naknade do 1. rujna, dok se nastavljaju pregovori o prodaji kompanije u vlasništvu turskog Tosjali holdinga, piše portal cdm.me.

Rezultat je to posljednjeg sastanka predstavnika radnika Željezare, potencijalnog kupca Miodraga Davidovića, premijer Dritana Abazovića te ministara financija i ekonomije Aleksandra Damjanovića i Gorana Đurovića.

U crnogorskoj Vladi nadaju se da će do rujna naći novog investitora koji bi preuzeo Željezaru Nikšić.

Više zainteresiranih
Premijer Dritan Abazović kazao je da osim Davidovića postoji još zainteresiranih investitora, ne želeći da precizira o kojim kompanijama je riječ. On je kazao da je nekoliko uspješnih kompanija iz regije pokazalo interesiranje da preuzmu Željezaru.

Stotinjak radnika željezare okupilo se uoči sastanka ispred zgrade Vlade, kako bi se po dogovoru susreli s premijerom Dritanom Abazovićem. Oni su potencijalnog kupca Miodraga Davidovića pozdravili aplauzom.

Radnici su bili u majicama s natpisom “Ne damo Željezaru” i brojem 229, što označava broj otkaza koji su čelnici turske kompanije za njih pripremili.

“Očekujemo konkretno rješenje ili da se barem stvari pokrenu s mrtve tačke. Na prošlom sastanku je bilo određenog napretka, ali sve zavisi od današnjeg razgovora s premijerom. Ako se to ne desi, uslijedit će radikalizacija protesta, jer sigurno nećemo mirno čekati septembar da nas vlasnici kompanije otjeraju kući”, kazao je Pobjedi jedan od radnika Ivan Vujović.

Očekivali su, kako kaže, i povratnu informaciju od savjetnika predsjednika države Petra Ivanovića s kojim su se susreli prije desetak dana, ali i pored pokušaja da s njim stupe ponovo u kontakt, odgovor nisu dobili.

Poneko obećanje i šutnja
Savjetnik Ivanović im je, kako je kazao Vujović, obećao da će kontaktirati veleposlanicu Turske Songül Ozan i izvijestiti predsjednika Mila Đukanovića o njihovim zahtjevima, zbog čega čekaju njegov odgovor.

Zato su planirali da nakon sastanka s premijerom Abazovićem, otići pred zgradu predsjednika Đukanovića i pred veleposlanstvo Turske, gdje će ponovo tražiti susret s veleposlanicom Songül Ozan kojoj su uputili još jedan dopis, nakon što ih je odbila primiti prošlog tjedna.

Zahtjevi su i dalje isti, traže da se automatski povuku otkazi za njih 229, da im Toščelik nastavi isplaćivati plaće kao i da povuče kaznene prijave protiv pregovaračkog tima željezaraca.

Premijer Abazović je pretprošlog petka saopćio da Vlada traži zadovoljavajuće rješenje za radnike te da su poduzeli određene mjere i na diplomatskom nivou.

Ipak, ukazao je da su njihove mogućnosti ograničene, imajući u vidu da je riječ o privatnoj kompaniji. Radnici su bili zadovoljni sastankom, jer im je rečeno da će Vlada učiniti sve da sačuva njihove interese, pa su, kako je kazao sindikalac Vujović, odustali od tada najavljene radikalizacije protesta.

Prije desetak dana neuspješno je prošao pokušaj pregovora predstavnika Tosjali grupe i biznismena Miodraga Dake Davidovića, koji je za željezaru nudio 15,1 milijun eura, za koliko je država i prodala, ali su turski vlasnici tražili 25 milijuna.

Ocjenjujući to nerealnim, Miodrag Davidović je kazao da još očekuje sastanak s vlasnikom Tosjali grupe.

Komentirajte prvi

New Report

Close