Radnici Port of Adrije najavili štrajk upozorenja

Autor: Poslovni dnevnik , 10. listopad 2023. u 21:00
Foto: Shutterstock

Čelnici sindikata Primorskom portalu potvrdili su da će štrajk upozorenja biti održan 12. listopada.

Radnici pomorske tvrtke Port of Adria (PoA) najavili su štrajk upozorenja zbog, kako su najavili, niskih plaća i ugrožene egzistencije zaposlenika.

Čelnici sindikata Primorskom portalu potvrdili su da će štrajk upozorenja biti održan 12. listopada te da će, ako poslodavac ne poveća plaće, stupiti u opći štrajk. Radnici traže povećanje plaća od 40 posto, ističući da su prosječne plaće u Port of Adria niže od crnogorskog prosjeka. Oba sindikata suglasna su da poslodavcu daju 30 dana da udovolji zahtjevu radnika.

“Štrajk upozorenja održat će se 12. listopada od 9 do 10 sati u tvrtki. Radnici će biti na svojim radnim mjestima, ali neće obavljati radne zadatke, rekao je predsjednik Sindikalne organizacije zaposlenih u PoA-i Zoran Martinović. Štrajk podržava i Sindikalna organizacija PoA na čijem je čelu Ratko Stanisavljević.

“Izvršni direktor PoA-e Sedat Kara upoznat je sa zahtjevima radnika u petak tijekom razgovora s čelnicima obaju sindikata”, kaže Stanisavljević i dodaje da će uprava sukladno Zakonu o radu i Zakonu o štrajku dobiti i pisanu obavijest. u ponedjeljak.

Sindikat navodi da gotovo polovica zaposlenih u tvrtki radi za minimalnu plaću od 450 eura. Nedopustivo je, ističu u sindikatu, da radnici s istom stručnom spremom i preko 20 godina staža imaju plaću od 450 eura kao zaposlenik koji je počeo raditi prije dva mjeseca.

Za iste poslove radnici u privatiziranom dijelu Luke Bar imaju nekoliko stotina niže plaće od svojih kolega koji su ostali u firmi AD Luka Bar, čiji je većinski vlasnik država. Vrijednost koeficijenta u PoA je manja nego u Luci Bar za iste poslove. Sindikat ističe da se u PoA-u “ne poštuje” Kolektivni ugovor.

Prosječna plaća zaposlenih u POA je 680 eura, a u državi 799 eura. Sindikalci ističu da je prosječna plaća u Luci Adra više od 100 eura niža od prosjeka, što ranije nije bio slučaj “Lučki poslovi uvijek su bili bolje plaćeni od prosjeka. Prije privatizacije plaće su nam bile oko 25 posto više od prosjeka u državi”, rekao je Martinović. ​

Komentirajte prvi

New Report

Close