Radnici nikšićke Željezare traže od Vlade jamstvo za vlastitu struju

Autor: Poslovni.hr , 18. srpanj 2022. u 07:00
Foto: Igor Šoban / Pixsell

Radnici traže da ovo pitanje bude na sljedećoj sjednici Vlade, to više jer su zaposlenici u neizvjesnoj situaciji, a požuruju i zbog skorih godišnjih odmora u vladi.

Pregovarački tim radnika nikšićke Željezare još je jednom zatražio od crnogorskog premijera Dritana Abazovića i ministara ekonomije i financija Gorana Đurovića i Aleksandra Damjanovića da Miodragu Davidoviću, u slučaju kupnje Željezare, jamče tom investitoru gradnju vlastitih izvora električne energije, javlja portal eKapija.

Davidović je iskazao spremnost da preuzme Željezaru uz uvjet da mu prije potpisivanja ugovora država garantira gradnju vlastitih izvora električne energije – vjetrogeneratora i solarnih panela, kako se ne bi dogodilo da aktualni opskrbljivač ne bude imao dovoljno energije nužne za kontinuirano napajanje postrojenja ili ponuđena cijena struje bude toliko visoka da ugrozi proizvodnju čelika, kao što se dogodilo u slučaju KAP-a, stoji u pismu radnika.

Radnici traže da ovo pitanje bude na sljedećoj sjednici Vlade, to više jer su zaposlenici u neizvjesnoj situaciji, a požuruju i zbog skorih godišnjih odmora u vladi.

Predlažu premijeru Abazoviću da ovlasti ministre Đurovića i Damjanovića za potpisivanje predugovor s investitorom Davidovićem kojim bi mu jamčili gradnju vjetrogeneratora i solarnih panela do razine snage neophodne za napajanje strujom postojećih proizvodnih postrojenja koja bi bila instalirana u skladu s investicijskim planom. Nakon što bi potpisao kupoprodajni ugovor s Turcima, ugovorom s vladom Davidović bi se obavezao da na vrijeme podnese zahtjeve i pribavi sve dozvole za postavljanje vjetrogeneratora i panela.

“S obzirom na to da je to praksa svuda u svijetu i da su slični ili isti ugovori potpisivani i s prethodnim investitorima, ne vidimo zašto se ovo pitanje ne bi odmah riješilo i time eliminirala posljednja prepreka za preuzimanje fabrike. Zato ovaj zahtjev smatramo opravdanim, posebno u kontekstu dešavanja u KAP-u, jer bi se moglo dogoditi da Davidović investira milijune u nova postrojenja i da za nekoliko godina mora prekinuti proizvodnju zbog nedostatka ili previsokih cijena struje, pa bi proizvodnja postala nerentabilna”, upozoravaju radnici nikšićke Željezare. Ovo je, uvjereni su, i u interesu države, imajući u vidu spremnost Vlade da uđe u vlasničku strukturu Željezare.

Komentirajte prvi

New Report

Close