Puno gradnje, ukupna vrijednost prelazi 400 milijuna eura

Autor: Poslovni dnevnik , 22. srpanj 2022. u 08:14
Polovinom ovog mjeseca otpočeli su radovi na izgradnji žičare Kotor - Lovćen/Shutterstock

U Crnoj Gori gradi se velik broj hotela visoke kategorije, a na sjeveru se gradi i pet ski centara.

U Crnoj Gori gradi se veliki broj hotela visoke kategorije čija predračunska vrijednost premašuje 400 milijuna eura, poručio je predsjednik vlade Dritan Abazović, piše internetski portal ekapija.

Također, na sjeveru se gradi i pet ski centara, u koje je do sada uloženo 90 milijuna eura. Prema riječima Abazovića, u Kolašinu će tokom naredne zimske sezone u funkciju biti stavljena dva nova hotela.

U pisanom odgovoru predsjedniku Kluba poslanika DF-PzP Branku Raduloviću, Abazović je naveo da je sistemsko opredjeljenje Vlade intenziviranje i održivo ulaganje u infrastrukturne projekte na sjeveru u pravcu stvaranja daljih pretpostavki za razvoj planinskog, zimskog i ljenjeg turizma.

U ovom kontekstu je, kako je kazao, naročito bitna međuresorna i međusektorska saradnja na državnom i lokalnom nivou.

Prepoznavanje projekata
Rezultat takve saradnje treba da bude kapitalni budžet koji će prepoznati što veći broj projekata koji doprinose ovom segmentu razvoja.

”Na sjeveru Crne Gore gradi se veliki broj hotela visoke kategorije, pet ski centara, a unapređenje lokalne i regionalne infrastrukture je prioritet.

90

milijuna eura je do sada uloženo u pet ski centara

U ski centre na sjeveru je do sada uloženo 90 milijuna eura, a predračunska vrijednost hotela koji se trenutno razvijaju u Crnoj Gori je veća od 400 milijua”, kazao ja Abazović. Veliki broj njih, posebno na sjeveru, ima problem sa povezanom infrastrukturom.

”Dva nova hotela u Kolašinu će biti stavljena u funkciju za zimsku sezonu 2022/23, i time će se broj smještajnih jedinica visoke kategorije u tom gradu povećati za skoro 300, uz 150 novih radnih mjesta koja će biti otvorena”, dodao je.

Prioritet Vlade je, navodi, i definiranje dodatnih lokaliteta koji će biti valorizirani kroz modele dugoročnog zakupa ili privatno-javnog partnerstva.

”Crna Gora ima jedinstvenu prirodu, njen prostor je naš najbitniji resurs i u tom pravcu je potrebno sa posebnom pažnjom pristupiti eventualnom definiranju lokaliteta buduće valorizacije.

U ovom kontekstu je od vitalnog značaja stvaranje planskih pretpostavki za održivu valorizaciju, te stvaranje drugih osnova za eventualno raspisivanje javnih poziva u ovom pravcu”, istakao je predsjednik vlade.

Predmet privatizacije
Kako je kazao, cilj vlade je i da se konačno počne sa investicijama u cilju jačanja hotelskih kapaciteta koji su u prethodnom razdoblju bili predmet privatizacija, a koje nisu realizirane.

”Kao primjer navodim lokalitet nekadašnjeg hotela Galeb u Ulcinju koji je nedavno dobio novog vlasnika, pa na tom mjestu u dogledno vrijeme očekujemo luksuzni hotel sa 5 zvjezdica, kakav Ulcinj i taj lokalitet i zaslužuju.

Također, ističemo i da su polovinom ovog mjeseca otpočeli radovi na izgradnji posebne turističke atrakcije u vidu žičare Kotor – Lovćen, koja će donijeti ogromnu novu vrijednost našem turizmu i privredi, a gdje će biti zaposleno oko 100 ljudi”, naveo je Abazović.

Komentirajte prvi

New Report

Close