Prve dionice crnogorske autoceste otvaraju se u svibnju

Autor: Poslovni dnevnik , 28. ožujak 2022. u 08:40
S cijenom od 20 milijuna eura po kilometru riječ o jednoj od najskupljih autocesta na svijetu/Shutterstock

Kineski CRBC završava radove na pravcu od Smokovca do Mateševa, a cijela prometnica od Bara do Boljara treba biti gotova do prosinca 2027.

Prva dionica autoceste Bar – Boljare bit će otvorena u svibnju, što će Crnu Goru učiniti bližom turistima iz Srbije, najavio je Jakov Milatović, ministar ekonomskog razvoja.

Ta dionica od Smokovca do Mateševa, dugačka oko 42 kilometra, prema ugovoru o izgradnji s kineskom kompanijom China Road and Bridge Corporation (CRBC), trebala je biti gotova 11. svibnja 2019., ali je završetak više puta odgođen.

Na toj dionici preostalo je povezivanje elektrostrojnih instalacija i testiranje cijelog sustava kontrole i upravljanja, kao i sustava naplate cestarine, što zahtijeva najviše vremena, priopćili su iz Monteputa.

“Također, ostali su pojedini radovi koji su izvan trase autoceste, regulacija rijeke Tare u zoni petlje Mateševo, kao i završni radovi na ulazima u tunele, za što nije potrebno značajno vrijeme”, rekli su Vijestima predstavnici Monteputa.

Očekuju novac iz EU
Ranije je najavljeno i da će se spor oko zahtjeva za plaćanje penala zbog kašnjenja, kao i zahtjeva kineskog izvođača radova za dodatnim plaćanjima, voditi tek kada se završe radovi.

Tom dionicom autoceste upravljat će državna kompanija Monteput, koja već godinama upravlja tunelom Sozina. Uskoro se treba donijeti i odluka o cijenama cestarine.

Cijela autocesta od Bara do Boljara bit će završen do prosinca 2027., rekao je u studenome prošle godine Zdravko Krivokapić, premijer Crne Gore.

Na pitanje Vijesti kada bi točno mogla početi druga faza izgradnje autoceste, Krivokapić je rekao da još nije završen idejni projekt dionice od Mateševa do Andrijevice.

“Čim projekt bude gotov krenut ćemo u preispitivanje kreditnog aranžmana i očekujemo da će u rujnu 2022. početi gradnja dijela od Mateševa do Andrijevice. Projekt povezan s dionicom Andrijevica – Boljare u završnoj je fazi i ostalo je da se od tri varijante obilaznice izabere najbolja. Očekujemo ulagača koji će dobiti koncesiju za realizaciju tog projekta, tako da bi istovremeno gradili dionice Mateševo – Andrijevica i Andrijevica – Boljare”, objasnio je Krivokapić.

42

kilometra dužina je prve dionice autoceste

Početak izgradnje druge dionice autoceste može se očekivati do kraja ove godine, potvrdio je Mladen Bojanić, ministar kapitalnih investicija. On je rekao da su za idejni projekt dionice Mateševo – Andrijevica sredstva ranije dobivena od WBIF-a.

“Idejni projekt treba biti završen do svibnja. Istovremeno se radi i feasibility studija za cijelu autocestu. Nacrt smo već dobili, dali smo neke sugestije i prigovore, te da očekujemo i da će se to istovremeno raditi”, objasnio je Bojanić. Za dionicu od Andrijevice do Boljara radi se idejno rješenje, a nositelj tog projekta je Monteput.

Govoreći o financiranju radova, Bojanić je istaknuo kako očekuju novac iz europskih fondova, te da prema nekim najavama mogu računati na 40% bespovratnih sredstava.

Kada je riječ o cijeloj dionici od Mateševa do Boljara, Bojanić je rekao kako očekuju da će stajati oko 850 milijuna eura.

Europska unija voljna je pomoći Crnoj Gori oko duga za autocestu, ali će biti teško naći valjane financijske instrumente za to, rekao je u travnju 2021. godine dužnosnik Europske unije za Financial Times (FT).

“Politički, mi želimo pomoći. Ali, veličina kredita je disproporcionalna veličini ekonomije, pa mehanizmi još uvijek nisu očiti”, rekao je taj dužnosnik.

FT je podsjetio da je Crna Gora zatražila pomoć EU u otplati kredita od milijardu eura za još nezavršenu autocestu koji je opteretio državne financije.

Oslonjeni na Kinu
“Crna Gora je dovoljna mala da to bude laka odluka”, izjavio je ministar financija Milojko Spajić za FT.

On je podsjetio da je s cijenom od 20 milijuna eura po kilometru riječ o jednoj od najskupljih autocesta na svijetu.

“Za infrastrukturu se oslanjamo na Kinu. Situacija je dramatična s geopolitičke točke gledišta”, izjavio je Spajić i dodao da se Crna Gora mora bliže povezati s EU saveznicima.

“Kina je na rubu da ostvari pravi utjecaj na politike u djelovima Zapadnog Balkana”, piše u izvješću europskog Vijeća za vanjske odnose iz veljače 2021.

Komentirajte prvi

New Report

Close