Prva banka Ace Đukanovića lani u minusu od 4,4 mil. eura

Autor: Poslovni dnevnik , 15. travanj 2022. u 08:52
Prva banka je u većinskom vlasništvu Ace Đukanovića, brata Mila Đukanovića, predsjednika Crne Gore/PD

Glavni razlog za lanjski gubitak je stavka troškova od 10,9 milijuna eura koja se odnosi na “obezvrjeđenja financijskih instrumenata koji se ne vrednuju po fer vrijednosti kroz bilancu uspjeha”.

Prva banka Crne Gore prijavila je gubitak u prošloj godini od 4,4 milijuna eura. Akumulirani gubitak na kraju 2021. iznosio je 28,2 milijuna eura, a ukupni kapital je 32,3 milijuna eura, pokazuju izvješća predana Centralnoj banci (CBCG).

Ta banka u većinskom vlasništvu Ace Đukanovića, brata predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, 2020. je imala neto dobit od 1,5 milijuna eura. Glavni razlog za lanjski gubitak je stavka troškova od 10,9 milijuna eura koja se odnosi na “obezvrjeđenja financijskih instrumenata koji se ne vrednuju po fer vrijednosti kroz bilancu uspjeha”, prenose Vijesti.

Centralna banka je lani u komercijalnim bankama, s neovisnim revizorima, provela proces provjere kvalitete aktive, tzv. AQR, odnosno morala je biti obavljena nova procjena svih financijskih instrumenata banke. Na kraju je došlo do obezvrjeđenja od gotovo 11 milijuna eura, što je znatno smanjilo poslovni rezultat banke i njen procijenjeni kapital.

“Očekujemo da nakon primjene rezultata AQR-a, sve banke posluju u okviru zakonom utvrđenih limita adekvatnosti kapitala”, naveli su tada iz CBCG-a.

Iz Đukanovićeve banke su u rujnu 2021. godine priopćili da “dobiveni rezultati AQR-a još jednom potvrđuju stabilnost i uspješnost u poslovanju Prve banke i najbolji su demant proizvoljnih priča i insinuacija o problemima u poslovanju banke”.

“Budući da je jedan od ciljeva AQR-a neovisna ocjena kvalitete aktive i uvjeravanja u pogledu održivosti poslovanja banaka, ovim se na najbolji način legitimira poslovanje banke i postignuti rezultati”, naveli su tada iz Prve banke.

Dodali su da će nakon AQR-a koeficijent solventnosti banke “kao relativni pokazatelj kapitalne adekvatnosti iznositi oko 12% što je značajno iznad zakonom propisanog minimuma od 10%”.

Od 11 crnogorskih banaka lani su negativno poslovale samo Prva banka i Zirat banka.

Komentirajte prvi

New Report

Close