Prosječna cijena kvadrata u Podgorici dostigla 1.700 eura

Autor: Poslovni dnevnik , 27. studeni 2023. u 06:10
Crnogorsko tržište nekretnina ne posustaje, pogotovo kad se promatra duže vremenskio razdoblje/SHUTTERSTOCK

Kvadrat u novogradnji u trećem kvartalu prosječno je koštao 1.643 eura.

Crnogorsko tržište nekretnina ne posustaje, pogotovo kad se promatra duže vremenskio razdoblje. Posebno se to odnosi na novogradnju.

Cijene stanova u Crnoj Gori nastavile su rasti, pa je prosječna cijena kvadrata u novogradnji u trećem kvartalu iznosila 1.643 eura. To je 9,5 posto više u odnosu na drugo tromjesečje, dok je gotovo 24,5 posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine, kada je četvorni metar koštao 1319 eura.

Konstantan rast
Stanovi su najskuplji u Podgorici, gdje je prosječna cijena kvadrata iznosila 1.700 eura. To znači da su cijene u glavnom gradu porasle za 7,5 posto u odnosu na drugo tromjesečje, odnosno 16,3 posto u odnosu na isto tromjesečje prošle godine.

Poskupjele su nekretnine i na obali, gdje je kvadratni metar koštao 1584 eura. Podsjetimo, u prethodnom tromjesečju ta je brojka iznosila 1413 eura i bila je niža za 12,1 posto. Prosječna cijena četvornog metra na sjeveru bila je 1.288 eura, osam eura više nego u prošlom kvartalu. Stanovi su i dalje najjeftiniji u središnjoj crnogorskoj regiji gdje je kvadratni metar iznosio 662 eura.

“Prosječna cijena kvadrata stana u novogradnji u značajnoj mjeri ovisi o udjelu stanova koji pripadaju kategoriji solidarne stanogradnje. Ako je udio ovih stanova veći, prosječna cijena stana u novogradnji bit će znatno niža, odnosno ako je udio manji, prosječna cijena će biti viša”, pojašnjavaju iz Monstata.

Kako su naveli, u objavi su prikazane prosječne cijene četvornog metra stanova u novogradnji prema kategorijama poduzeća, odnosno prosječna tržišna cijena i solidarna stanogradnja.

Tako je prosječna tržišna cijena kvadrata u novogradnji iznosila 1647 eura, dok je u kategoriji solidarne stanogradnje iznosila 589 eura.

Novi stanovi
“Prema metodologiji istraživanja cijena stanova u novogradnji, u izračun prosječne cijene kvadrata stana u novogradnji ulaze samo stanovi koji su prvi put prodani na tržištu, odnosno za koje kupoprodajni ugovor sklopljen prvi put, uzimaju se u obzir. Predmet promatranja ovog istraživanja nisu stanovi starog stambenog fonda, niti druge vrste nekretnina”, poslovne zgrade, zemljište i drugo – preciziraju iz Monstata.

Također, istraživanje ne odražava ponudu i potražnju novih stanova na tržištu, već cijene izračunate na temelju sklopljenih kupoprodajnih ugovora, dodaju.

Komentirajte prvi

New Report

Close