Prosječna cijena kvadrata kod njih je 1265 eura, u jednoj kategoriji 599 eura

Autor: Poslovni dnevnik , 23. svibanj 2022. u 08:29
Najskuplji kvadrati su u primorskoj regiji prosječna cijena je 1445 eura/Shutterstock

Statističari pojašnjavaju da prosječna cijena četvornog metra stana u novogradnji u značajnoj mjeri ovisi od udjela stanova koji pripadaju kategoriji solidarne stambene izgradnje.

Prosječna cijena četvornog metra stana u novogradnji u Crnoj Gori u prvom kvartalu ove godine iznosila je 1265 eura.

U Podgorici je iznosila 1265 eura, u primorskoj regiji 1445 eura, u središnjoj regiji 612 eura, a u sjevernoj regiji 1352 eura prosječna je cijena kvadrata u novogradnji iznosila, priopćila je Uprava za statistiku Monstat, a prenosi portal CDM.

Statističari pojašnjavaju da prosječna cijena četvornog metra stana u novogradnji u značajnoj mjeri ovisi od udjela stanova koji pripadaju kategoriji solidarne stambene izgradnje.

Ako je udjel ovih stanova veći, prosječna cijena stana u novogradnji će biti značajno niža, odnosno ako je udjel manji, prosječna cijena će biti veća.

“Prosječna cijena četvornog metra stana u novogradnji u Crnoj Gori u kategoriji pravne osobe u prvom kvartalu 2022. godini iznosila je 1346 eura, dok je 599 eura iznosila u kategoriji solidarna stambena izgradnja”, kažu u Monstatu.

U Monstatu ističu da se prema metodologiji istraživanja “Cijene stanova u novogradnji”, u obračun prosječne cijene kvadratnog metra stana u novogradnji u obzir uzimaju samo stanovi koji su prvi put prodati na tržištu, odnosno za koje je prvi put zaključen kupoprodajni ugovor.

Ovo istraživanja ne obuhvata stanove starog stambenog fonda, niti ostale vrste nekretnina: poslovni objekti, zemljište i drugo.

Također, ističu u MONSTAT-u, istraživanje ne predstavlja odraz ponude i potražnje novih stanova na tržištu, već cijene obračunate na temelju zaključenih kupoprodajnih ugovora.

Komentirajte prvi

New Report

Close