Propao i peti natječaj za privatizaciju Instituta Igalo

Autor: Poslovni dnevnik , 11. svibanj 2023. u 07:00
Foto: Shutterstock

Vlada Dritana Abazovića je krajem prošle godine, nakon presude Upravnog suda, obnovila pregovore oko prodaje većinskog paketa dionica Filibertu i Villi Oliva.

Češko-crnogorski konzorcij Philibert i Villa Oliva obavijestio je tendersku komisiju da u ovom trenutku ne može nastaviti pregovore oko privatizacije Instituta “Simo Milošević”, piše Dan.

Stoga će natječajna komisija Vlade uskoro konstatirati da su Česi odustali od privatizacije, potvrđeno je za podgorički list iz Vlade i konzorcija.

Kako je potvrđeno, u obavijesti su naveli da se situacija u Institutu drastično promijenila u odnosu na 2019. godinu, kada su prvi put vodili pregovore oko otkupa državnih udjela u toj tvrtki i kada je Vlada Duška Markovića, odnosno Vijeće za privatizaciju, obustavljen postupak privatizacije. Istaknuli su da aktualna vlast nema potrebnu potporu, te da će uskoro biti parlamentarni izbori.

“S obzirom na te činjenice, u ovom trenutku ne možemo potvrditi interes za nastavak pregovora i osiguranje dodatnog novca i ulaganje dodatnog napora.

Ako se nakon izbora situacija stabilizira, a država i dalje bude zainteresirana za prodaju državnog udjela u Zavodu, preispitat ćemo svoju odluku”, naveli su Česi, među ostalim, u pismu natječajnoj komisiji.

Vlada Dritana Abazovića je krajem prošle godine, nakon presude Upravnog suda, obnovila pregovore oko prodaje većinskog paketa dionica Filibertu i Villi Oliva. Natječajna komisija se od siječnja do travnja sastajala s predstavnicima konzorcija, ali nisu uspjeli postići dogovor.

Česi su 2019. gotovo sve dogovorili s tadašnjom Vladom Duška Markovića, no Vijeće za privatizaciju donijelo je odluku o obustavi procesa privatizacije. Česi su se žalili Upravnom sudu i nakon tri godine dobili, pa su pregovori obnovljeni.

Komentirajte prvi

New Report

Close