Proizvodnja kruha normalizirat će se za 10-ak dana, bit će skuplji

Autor: Poslovni dnevnik , 01. travanj 2022. u 09:00
agađa se da bi crnogorski pekari zbog skupljih ulaznih troškova cijenu kruha po komadu mogli povisiti na 80 centi/Shutterstock

Zalihe brašna u Crnoj Gori prošlog su tjedna procijenjene na samo sedam dana.

Crna Gora krenula je s uvozom brašna iz Bugarske, zbog čega se prognozira novi rast cijena kruha. Upozorio je na to za Vijesti Hasan Ramović iz Udruženja crnogorskih pekara.

Te je navode potvrdio Miroslav Cimbaljević, direktor Uprave za poljoprivredu u Ministarstvu poljoprivrede te dodao da je uspostavljen alternativni izvor opskrbe i da su prvi kamioni s brašnom iz Bugarske već počeli stizati u Crnu Goru.

“Ministar Aleksandar Stijović jučer je u Bugarskoj imao sastanke s četiri premijera i uskoro će se uspostaviti kontinuitet isporuke, što je dobro, jer ćemo imati više opskrbnih izvora”, rekao je Cimbaljević novinarima na prosvjedu grupe stočara ispred njegova ministarstva.

Nove više cijene
Prema Vijestima, zalihe brašna u Crnoj Gori prošlog su tjedna procijenjene na sedam dana, pa se brašno i pšenica moraju uvoziti s drugih tržišta po znatno višim cijenama.

Ramović je potvrdio i da su pekari imali sastanak s predstavnicima tvrtke Voli, nakon čega je dogovoreno da će ta tvrtka uvoziti brašno iz Bugarske, kako bi osigurali potrebne zalihe. Rekao je i da će se tržište, ako se ostvare uvozni planovi, stabilizirati u sljedećih desetak dana, te da će se proizvodnja kruha normalizirati.

Međutim, dodao je da će se pekari – ako je osnova za proizvodnju kruha uvoz brašna iz Bugarske – uskoro biti u situaciji da moraju povisiti cijene kruha, jer je uvoz brašna iz Srbije jeftiniji nego u Bugarskoj.

“Nakon brašna, gorivo je najveći izdatak za sve pekare, a to je osnova za razmišljanje o povećanju cijena, odnosno dovođenju cijena na razinu troška. Veliku zaradu od pekare u ovom trenutku nitko ne traži kroz kalkulacije”, rekao je Ramović.

Vlada Srbije uvela je zabranu izvoza brašna i žitarica 10. ožujka za sve zemlje, iako je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić dva dana ranije rekao da će zemlje u regiji biti izuzete, uključujući Crnu Goru. Međutim, od tada nije donesena nikakva odluka o izuzećima, već je uvedena zabrana izvoza jestivog ulja.

Čeka se odluka iz Srbije
To bi se moglo promijeniti na sljedećoj sjednici Vlade Srbije, a tako je najavio i direktor Uprave za poljoprivredu Cimbaljević, rekavši da imaju neslužbene informacije da će Srbija ovog tjedna ukinuti zabranu izvoza nekih životnih namirnica. Rekao je da zaliha hrane još ima dovoljno, ali da je u nekim segmentima otežana opskrba.

Ministar Stijović je prošlog tjedna rekao Vijestima da je Crna Gora slala Srbiji podatke o potrebnim količinama brašna, ulja i žitarica na mjesečnoj i šestomjesečnoj razini te da očekuje odluku Vlade Srbije.

Komentirajte prvi

New Report

Close