Prognoza rasta crnogorske ekonomije zadržana na 3,7 posto

Autor: Poslovni dnevnik , 30. rujan 2022. u 07:00
Foto: Pixabay

Rast regionalnog BDP-a na zapadnom Balkanu 3,2% ove godine, projekcija za 2023. snižena na 3%.

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) zadržala je prognozu rasta crnogorske ekonomije na 3,7% u 2022., dok je u rujanskom izvještaju prognozu rasta za 2023. godinu snizila na 4%. Što je pola posto niže od prognoze iz svibnja, javlja portal me.eKapija

Sljedeće godine 4%
“Predviđa se rast od 3,7% u 2022. i 4% u 2023. godini, ali neizvjesnost oko izgleda velika je. Ključni rizici za izglede uključuju povišenu inflaciju i političku nestabilnost, a oba faktora mogu odgoditi javne investicije i reforme”, navodi se u izvještaju EBRD-a.

Nakon dvocifrenog rasta u 2021. godini, crnogorska je privreda u prvom kvartalu ove godine porasla 7,2% na godišnjoj razini. Potrošnja domaćinstava je ostala snažna, podržana povećanjem minimalne zarade od 80 posto od siječnja, ali investicije ostaju prigušene, dok je uvoz povećan.

Oporavak turizma
U izvještaju EBRD-a stoji da početne brojke ukazuju na zadovoljavajuću turističku sezonu, koja će potaknuti eksterne račune uz snažan priliv direktnih stranih investicija. U prvih sedam mjeseci ove godine, dolasci turista porasli su za 79 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Uz porast broja noćenja od 66 posto, sezona je i dalje za otprilike deset, odnosno osam posto slabija od one u pretpandemijskoj 2019. godini. Iz EBRD-a ukazuju da su inozemne izravne investicije u prvoj polovini 2022., koje uglavnom dolaze iz Rusije i UAE i to mahom u nekretnine, porasle za 80 posto u odnosu na prvih šest mjeseci prošle godine.

14,9

posto bila je inflacija u lipnju ove godine

Inflacija je, kao i drugdje, u Crnoj Gori povećana tijekom 2022. godine zbog rasta cijena hrane i energije na globalnom nivou, a pogoršana je i visokim rastom plaća. Stopa inflacije dostigla je 14,9 posto u lipnju ove godine.

“Odgovori politike odgođeni su do formiranja nove vlade u travnju 2022. godine, nakon čega je PDV na jestivo ulje i brašno privremeno smanjen, a trošarina na gorivo prepolovljena. U lipnju su ograničene maloprodajne marže osnovnih prehrambenih artikala, smanjen je PDV na kruh i ukinute akcize na plastiku za jednokratnu upotrebu. Cijena peleta je ograničena od kraja lipnja”, podsjećaju iz EBRD-a.

Za Zapadni Balkan, EBRD prognozira rast regionalnog BDP od 3,2% u 2022. godini, koliko je prognoziran i u svibanjskom izvještaju, dok je projekcija za 2023. godinu revidirana naniže, na 3 posto.

Europska banka za obnovu i razvoj zadržala je prognozu rasta BDP-a Srbije na 3,3% u 2022. godini. Ekonomija Srbije će i u sljedećoj godini rasti 3,3%, ali je to je za 0,7% manje nego u prethodnoj prognozi.

Bosna i Hercegovina može očekivati rast BDP-a od tri posto u ovoj, a 2,3% u 2023. godini. BDP Albanije porast će 3% ove i naredne godine, dok za Sjevernu Makedoniju EBRD očekuje rast od 2,7% u ovoj i 2,3% u 2023. godini.

Komentirajte prvi

New Report

Close