Prihodi Plantaža najveći u posljednjih deset godina

Autor: Miroslav Kuskunović , 31. listopad 2023. u 07:00
Za prvih devet mjeseci tekuće godine kompanija 13. jul-Plantaže ostvarila je 19,6 milijuna eura prihoda/Shutterstock

Troškovi plaća su 8% veći u odnosu na usporedni period 2022. godine i rezultat su dogovora rukovodstva kompanije sa Sindikatom.

Za prvih devet mjeseci tekuće godine kompanija 13. jul-Plantaže ostvarila je 19,6 milijuna eura prihoda, što je za 15 posto bolji rezultat u odnosu na usporedni prošlogodišnji period, navode izove crnogorske kompanije.

U apsolutnom iznosu, ostvarena razina prihoda, za spomenuto razdoblje je najveća u posljednjih 10 godina, tvrde oni. “ Prihodi od prodaje proizvoda i usluga čine 95 posto ostvarenih ukupnih prihoda.

Prodajom flaširanih proizvoda za prvih devet mjeseci, na svim tržištima, ostvareni su 13% veći prihodi u odnosu na isti period prethodne godine. Promatrano po tržištima, najviše prihoda ostvareno je sa crnogorskog tržišta, što je najbolji rezultat ostvaren u posljednje četiri godine.

Također, za prvih devet mjeseci prihodi od ugostiteljstva su višestruko veći u odnosu na razinu prihoda iz prethodnih godina”, ističu iz Plantaža. Ukupni rashodi za prvih devet mjeseci iznose 24 milijuna eura oni su 7 posto veći u odnosu na prošlogodišnji devetomjesečni period.

Ovi troškovi su očekivani i kao takvi predviđeni planom, imajući u vidu kretanja cijena repromaterijala na regionalnom i globalnom tržištu. Kod troškova materijala i energije najveći rast se javlja kod troškova: zaštitnih sredstava, boca,troškova plina kao i gnojiva.

Troškovi plaća su 8% veći u odnosu na usporedni period 2022. godine i rezultat su dogovora rukovodstva kompanije sa Sindikatom, kako bi se postupno vratili na obračune iz vremena prije uvođenja restriktivnih mjera štednje, i na taj način amortizirali značajne inflatorne udare u prethodnom periodu. Troškovi plaća su značajno ispod razine prethodnih godina, te su samo u odnosu na 2019. godinu manji za preko 3 milijuna eura.

“Za prvih devet mjeseci 2023. godine ostvaren je gubitak u iznosu od 4,4 milijuna eura. Ostvareni rezultat je lošiji u odnosu na prošlu godinu dominantno zbog činjenice da nije došlo do povećanja vrijednosti zaliha u odnosi na 1. siječanj 2023, navode iz tvrtke.

Komentirajte prvi

New Report

Close