Prihodi crnogorskih ICT tvrtki u 2023. premašili 750 milijuna eura

Autor: Poslovni dnevnik , 11. srpanj 2024. u 07:00
ICT je najbrže rastući sektor u posljednjih deset godina, čini 11 posto BDP-a i zapošljava 2,75 posto radne snage/Shutterstock

U sektoru lani poslovale ukupno 2862 kompanije, 25 posto više u odnosu na 2022.

Crnogorski ICT sektor je jedna od najdinamičnijih i najbrže rastućih grana privrede i, prema svim raspoloživim pokazateljima, bilježi kontinuirani rast i ostvaruje izvanredne rezultate, izjavila je predsjednica Privredne komore Crne Gore (PKCG) Nina Drakić.

“Podaci iz financijskih izvještaja potvrđuju ovaj trend i ukazuju na golem potencijal ICT sektora za budući razvoj našeg gospodarstva”, rekla je Drakić, istaknuvši kako ovaj sektor iz godine u godinu ostvaruje sjajne rezultate, prenosi agencija Mina-business.

Ključni trendovi
PKCG i klaster ICT Cortex organizirali su prezentaciju Analize sektora informacijsko-komunikacijskih tehnologija kroz financijska izvješća za 2023. godinu. Fokus događaja bio je na ICT tržištu tijekom prethodne godine, s posebnim osvrtom na ključne trendove i pretpostavke pozicioniranja IT industrije kao jedne od ključnih razvojnih grana gospodarstva.

Ogroman izvozni značaj

ICT sektor čini 25 posto ukupnog izvoza, dok je desetljeće ranije ta brojka bila i deset puta manja.

Prema riječima Drakića, PKCG je posvećena podršci svim inicijativama koje doprinose razvoju ICT-a i digitalnoj transformaciji Komore, javnih institucija i ekonomije, svjesna da je to ključ održivog rasta i razvoja. “Naše tvrtke mogu razvijati napredna tehnološka rješenja konkurentna na globalnom tržištu, čime se povećava izvoz i smanjuje potreba za uvozom sličnih rješenja. Time ne samo da jačamo našu ekonomiju, već i poboljšavamo imidž Crne Gore kao tehnološki napredne zemlje.

Digitalizacija je nezaobilazan faktor modernog poslovanja i odlučni smo da Crnu Goru vratimo na mjesto lidera u tom procesu u regiji”, zaključila je predsjednica. U Analizi PKCG navodi se da su u sektoru tijekom 2023. poslovale ukupno 2862 kompanije (rast od 25 posto u odnosu na 2022.), zapošljavale su 9592 radnika (rast od 24 posto) i ostvarile prihod od 705,1 milijun eura (rast od 18 posto)., odnosno dobit od 87,3 milijuna (rast od 13 posto).

“Postoji veliki prostor da država potakne razvoj ICT sektora. Ovo je vrlo potentna grana koja može prerasti u vertikalnu granu gospodarstva”, rekla je Nada Rakočević, tajnica Udruženja PKCG. Jedan od izazova koji se javlja pri analizi statističkih podataka je taj što je dobar dio IT tvrtki pod krivom šifrom djelatnosti, te nisu dio službene ICT statistike, istaknula je direktorica marketinga ICT klastera Cortex Milena Aković.

“ICT sektor čini 11 posto BDP-a i zapošljava 2,75 posto radne snage. To je najbrže rastući sektor u zadnjih deset godina, čini 25 posto ukupnog izvoza i najbrže vraća uloženo”, rekao je Aković. Kako bi se dobio uvid u potencijalne rezultate izvan statistike, pojedine tvrtke su mapirane i sama analiza dopunjena, što bi u konačnici značilo da je ukupni prihod u ICT-u u prošloj godini premašio 750 milijuna eura.

U okviru događaja održana je panel diskusija na temu “ICT – Kako od horizontalnog do vertikalnog sektora”. “ICT impresivno napreduje. Dovoljno je reći da sudjeluje u izvozu 25 posto, dok je desetljeće ranije ta brojka blia i deset puta manja. Pravi je trenutak da sagledamo šta su nam naredni koraci u njegovom razvoju”, kazala je moderatorica, direktorica Znanstveno-tehnološkog parka Valentina Radulović.

Snažan rast
Izvršni direktor kompanije BI Consulting Ratko Nikolić kazao je da se ICT sektor po broju poduzeća i prihodima učetvorostručio u odnosu na 2019. godinu. “ICT sektor je 2020. godine preskočio trgovinu po prihodima i jedini nije imao pad usljed krize.

Riječ je o industriji koja može “peglati” ekonomske oscilacije u vremenu krize”, kazao je Nikolić. Predsjednik OU ICT Privredne komore Branimir Bukilić zaključio je da IT sektor može dodatno rasti ukoliko bi kreirao i izvozio svoje proizvode, umjesto “sirovog znanja”.

Komentirajte prvi

New Report

Close