Premijer Abazović vojskom zaprijetio kradljivcima šljunka

Autor: Poslovni dnevnik , 27. siječanj 2023. u 07:29
Prioritet građevinske inspekcija mora biti rušenje i uklanjanje bespravno sagrađenih objekata za ilegalno vađenje šljunka/M. Sušenj/PIXSELL

Država je zbog dugogodišnjeg ilegalnog vađenja šljunka oštećena za milijardu eura.

Nismo daleko od toga da angažiramo Vojsku Crne Gore kako bismo spriječili nelegalnu eksploataciju šljunka! Rekao je to tehnički premijer Dritan Abazović jučer nakon sjednice Nacionalnog savjeta za borbu protiv korupcije, na kojoj se govorilo o nelegalnoj eksploataciji šljunka, izvijestio je portal cdm.me.

Premijer kaže da će Vlada krenuti s represivnim mjerama kako bi se zaštitilo izvorište Bolje sestre, a najavio je i da će podnijeti kaznenu prijavu protiv gradske uprave Podgorice jer nije stvorila uvjete kako bi državna inspekcija mogla ukloni objekte Bemaxa, kojeg je Abazović optužio da je glavni eksploatator šljunka.

“Sve i da danas stane nelegalna eksploatacija šljunka ako budemo pustili prirodu da uradi svoje treba između 100 i 120 godina da se sve vrati u normalu”, naveo je Abazović.

“Moramo krenuti s represivnim mjerama. Nismo daleko od toga da angažiramo vojsku da nadzire taj prostor. Ona je tu da bi štitila nacionalne interese. Ne postoji veći nacionalni interes od izvorišta Bolje sestre. Država će se obračunati s ljudima koji nelegalno eksploatiraju šljunak i etiketirati ih potpuno opravdano kako bi svi znali tko to ugrožava vitalne ekonomske interese Crne Gore”, poručio je Abazović, dodajući da će i objekti s obala rijeke Morače biti uklonjeni.

Prema tvrdnjama premijera Dritana Abazovića, Bemax je zainteresiran da se sada zaustavi nelegalna eksploatacija šljunka na rijekama, jer tamo više to ne rade, već u svojim kamenolomima koji su legalni.

“Na taj način stječu monopol”, navodi Abazović, dodajući da Bemax to pokušava kako bi druga poduzeća kod njih kupovala šljunak i drugi materijal.

Eksploatacijom šljunka se, prema Abazovićevim riječima, bave i Montenegro Petrol, Cijevna komerc, kao i nekoliko poduzeća koja se vode na fizičke osobe. Zbog nelegalne eksploatacije šljunka u proteklih 10-15 godina napravljena je šteta blizu milijardu eura, te da će se vidjeti na koji način će biti nadoknađena, istaknuo je premijer.

Na jučerašnjoj konstituirajućoj sjednici Nacionalnog savjeta za borbu protiv korupcije zaključeno je da je u cilju trajnog zaustavljanja nelegalne eksploatacije šljunka neophodno pooštravanje sankcija protiv kompanija i pojedinaca koje su uključene u taj nelegalni posao. Savjet očekuje da pravosuđe, Tužiteljstvo i Policija djeluju, kao i da se razmotri kvalifikacija tog kaznenog djela za koji je ocijenjeno da ugrožava ekonomski sistem Crne Gore.

Tehnički premijer Dritan Abazović predložio je i da Građevinska inspekcija u sljedećem razdoblju kao najvažniji prioritet provede rušenje i uklanjanje bespravno sagrađenih objekata koje koriste nelegalni eksploatatori šljunka.

Savjet će u cilju efikasnijeg rada formirati i Operativni tim čiji će članovi biti zaduženi za podizanje efikasnosti svih institucija zaduženih za suzbijanje nelegalne eksploatacije šljunka i korupcije koja tu pojavu godinama potiče.

Komentirajte prvi

New Report

Close