Povratak komunalne naknade za hotele s četiri i pet zvjezdica

Autor: Poslovni.hr , 19. prosinac 2022. u 07:00
Foto: Dino Stanin / Pixsell

Aktualni zakon o prostornom planiranju i gradnji u Crnoj Gori zamijenit će četiri nova koja idu u javnu raspravu.

U crnogorskom Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma završavaju nacrte zakona za planiranje prostora, izgradnju objekata, legalizaciju, dok će nacrt za Inženjersku komoru raditi eksperti iz ove ustanove, najavila je u petak resorna ministrica Ana Novaković Đurović na skupštinskom Odboru za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje, piše portal me.eKapija.com.

Četiri nova zakonska rješenja zamijenit će Zakon o planiranju prostora i izgradnji objekata iz 2017. godine. Članovi odbora upozorili su kako treba uvesti nove planske dokumente za koje bi bila odgovorna lokalna samouprava, a suglasnost bi dala Vlada. Predložili su formiranje agencija za planiranje i uređenje prostora na lokalnoj i državnoj razini. Također, u raspravi je naglašeno da novi zakon o legalizaciji treba imati rok trajanja. Jer, rekoše, “jednom moramo stati s tom praksom. Zakon o legalizaciji trebao bi formulirati instituciju direktorata koji bi trajao, primjerice, pet godina i u tom bi se vremenu legaliziralo sve što se može”. Očekuju i procjenu koliko bi koštala legalizacija po kvadratu prostora, te određivanje zona.

Zahtijevaju i vraćanje naknade za infrastrukturu kondo i hotelima s četiri i pet zvjezdica jer su se apartmani prodavali kao stanovi, a nije plaćana komunalna naknada pa je država izgubila na desetine milijuna eura.

Odgovarajući na primjedbe članova odbora resorna ministrica nagovijestila je da se novim zakonskim rješenjima ide u pravcu decentralizacije i formiranja državnih i lokalnih agencija. Najavila je i da se još razmatra na koji će se rok ograničiti legalizaciju.

“Taj će posao biti povjeren lokalnim i državnim agencijama da bi se ubrzao proces, jer imamo kašnjenje u dostavljanju popisa objekata. Planira se i povećanje naknade za luksuznu zonu”, rekla je ministrica najavljujući i povratak komunalne naknade za hotele s četiri i pet zvjezdica. Što se tiče kondo hotela, to se mora sustavno riješiti u zakonu o turizmu jer je to važno za funkcioniranje Regionalnog vodovoda, kojem su sada uskraćena značajna sredstva. Novim će zakonom biti definirano da prostorne planove rade lokalne samouprave i oni će se naslanjati na prostorni plan Crne Gore. Prostorni plan završen je u formi koncepta i Savjet je dao pozitivno mišljenje te od sljedećeg tjedna ide u javnu raspravu.

“Idemo u javnu raspravu da bismo došli do nacrta za koji mislim da će biti gotov u prvom kvartalu iduće godine. Usvajanje zakona onda ovisi od Skupštine”, poručila je ministrica.

Ministrica je najavila da plan generalne regulacije, koji je trebao biti izrađen po aktualnom zakon, namjeravaju podijeliti na lokalne i državne dokumente, što isključuje generalni plan. “Zato i nismo produžavali ugovor timu koji je dosad radio plan”, objasnila ministrica ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ana Novaković
Đurović, dodajući da će promijeniti ovaj stav dobije li argumente.

Komentirajte prvi

New Report

Close