Potpisan ugovor, američke kompanije donose LNG terminal u Luku Bar

Autor: Poslovni dnevnik , 15. svibanj 2023. u 07:00
Foto: Shutterstock

Projekt će donijeti nova radna mjesta i ojačati partnerstvo Crne Gore i SAD-a.

Predstavnici Vlade Crne Gore i američkih kompanija potpisali su memorandum s ciljem početka realizacije dva energetska infrastrukturna projekta – izgradnje terminala za uvoz ukapljenog prirodnog plina (LNG) u Crnoj Gori i instalacije termoelektrane na plin čija bi opskrba išla preko terminala.

Brza realizacija
Projekti terminala i termoelektrane bit će smješteni u Luci Bar, a u memorandumu o razumijevanju stoji da bi objekti mogli početi s radom do kraja 2025. godine. Memorandum o pružanju podrške unapređenju energetske infrastrukture u Vili Gorica potpisao je u ime Vlade premijer Dritan Abazović, a u ime američkih kompanija Enerflex Energy Systems i Wethington Energy Phil Pye i Olin Wethington.

O datumu početka radova i vrijednosti investicije nisu željeli govoriti, navodeći da to ovisi o mnogo faktora. Abazović je rekao da je riječ o strateškom interesu Crne Gore, odnosno projektu koji bi Luku Bar učinio prvim mjestom odakle će prirodni plin stizati u Crnu Goru.

“Ovo je za nas geopolitički značajno jer smanjuje našu ovisnost o ruskom plinu, ali prije svega pokazuje da znamo kuda želimo da se zemlja kreće u sljedećih 10, 15, 20 godina.. Luka Bar treba postati čvorište za prirodni plin. Efekti koji bi se ostvarili bili bi višestruki”, rekao je Abazović.

Wettington je ustvrdio da energetska sigurnost doprinosi dobrobiti zemlje, a ovaj projekt je upravo to. Istaknuo je da Crna Gora ima najboljeg tehnološkog partnera u američkim kompanijama.

“Vjerujem da smo osigurali energetske temelje… Ovaj projektni proces je model transparentnosti i dobrog upravljanja. Dojmila me se jučerašnja sjednica Vlade, usporedio sam je s procesima u SAD-u. Nisam siguran da je ova razina transparentnosti bi ovdje bio slučaj”, rekao je predstavnik američke tvrtke.

Pajle iz tvrtke Enerflex Energy Systems kazao je da je ta tvrtka prisutna uglavnom u Sjevernoj Americi i da mu je veliko zadovoljstvo raditi s Vladom Crne Gore.

Strateški interes
Naglasio je da projektom žele uključiti lokalnu zajednicu u izgradnju objekata. Veleposlanica Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Judy Rising Reinke, koja je također prisustvovala potpisivanju memoranduma, kazala je da projekt Crnoj Gori donosi najbolje u tehnologiji, opremi, znanju i vještinama.

“Projekt će Crnoj Gori omogućiti energetsku neovisnost u razdoblju prelaska na obnovljive izvore energije”. Istaknula je da će projekt donijeti nova radna mjesta, te da će ojačati gospodarsku suradnju Crne Gore i SAD-a.

Komentirajte prvi

New Report

Close