Potencijali zanimljivi Kinezima: vjetroparkovi, luka Bar i turizam

Autor: Poslovni dnevnik , 17. studeni 2022. u 08:05
Foto: Shutterstock

Potpredsjednik Privredne komore Crne Gore Pavle D. Radovanović razgovarao s veleposlanicom Jiang Yu, specijalnom predstavnicom za suradnju Kine s državama srednje i istočne Europe.

Digitalna transformacija i cirkularna ekonomija područja su u kojima Kina i Crna Gora mogu u budućnosti uspostaviti snažniju suradnju, ocijenjeno je na sastanku potpredsjednika Privredne komore Pavla D. Radovanovića s veleposlanicom Jiang Yu, koja je specijalna predstavnica za suradnju Kine s državama srednje i istočne Europe, izvijestio je portal me.eKapija.com.

Potpredsjednik Radovanović je, predstavljajući veleposlanici krovnu asocijaciju crnogorske privrede, istakao njen značajan doprinos unapređenju biznis ambijenta, povezivanju privrednika s međunarodnim partnerima, internacionalizaciji poslovanja i edukaciji.

Kvalitetne inicijative
Ukazao je na dobru suradnju s Kinom u prošlosti, koja je rezultirala kvalitetnim regionalnim inicijativama i sporazumima s privrednim komorama Pekinga i Šangaja, kao i u poslovnom forumu zemalja inicijative 16+1.

Potpredsjednik Radovanović očekuje da će sljedeće godine na šestoj sjednici mješovite komisije Crne Gore i Kine biti potpisani sporazumi o suradnji dvije države, između ostalog, u područjima cirkularne ekonomije i digitalne transformacije.

“Siguran sam da će potpisivanje i primjena tih sporazuma značajno koristiti potpisnicama, a posebno Crnoj Gori. U dijelu zelene energije postoji veliki potencijal i iskustvo kineskih kompanija bilo bi veoma značajno pridonijelo našim planovima”, izjavio je Radovanović.

Više kineskih gostiju
Veleposlanica Jiang Yu istaknula je da iznimno cijeni ulogu Privredne komore Crne Gore u povezivanju kompanija dvije države i privlačenju kineskih investicija. “Cilj ovog sastanka je da vidimo kako možemo dati dodatan vjetar u leđa suradnji naših privreda”, kazala je veleposlanica Jiang Yu. Prema riječima veleposlanice Jiang Yu, obje države postavljaju kao prioritet budućeg razvoja zaštitu životne sredine i tu postoji prostor za jačanje partnerstava.

“U razvoju vjetroparkova vidim veliki potencijal za suradnju”, izjavila je veleposlanica Jiang Yu te istaknula kako je nužno i potpunije valorizirati resurse Luke Bar, te unaprijediti prometne veze unutar CEI regije, kao i s Kinom.

To će doprinijeti većem dolasku kineskih turista, ali smatra, rekla je veleposlanica Jiang Yu, i da cijela regija treba osmisliti jedinstveni turistički proizvod koji će ponuditi kineskom tržištu.

Potpredsjednik crnogorske Privredne komore Pavle D. Radovanović i specijalna predstavnica za suradnju Kine s državama srednje i istočne Europe Jiang Yu ocijenili da sljedeći forum malih i srednjih poduzeća Kine i CEI u Guangzhou i EXPO u Ningbou predstavljaju veoma značajne događaje i prilike za uspostavljanje veza među kompanijama na konkretnim projektima i promociju crnogorskih proizvoda.

Veleposlanica Jiang Yu pozvala je crnogorsku državnu i poslovnu delegaciju da sudjeluju na ta dva skupa jer će to ujedno biti prilika za razgovore s predstavnicima nove kineske vlade.

Komentirajte prvi

New Report

Close