Poštanska štedionica pregovara o kupnji Prve banke

Autor: Poslovni dnevnik , 11. srpanj 2023. u 06:03
Prva banka ima razvijenu infrastrukturu koja bi podržavala platni promet Srbije i Crne Gore/Shutterstock

Glavni razlog za kupnju Prve banke je uspostava izravnog platnog prometa između Srbije i Crne Gore.

Ozbiljna je mogućnost prodaja većinskog paketa dionica Prve banke Crne Gore, o kojoj se pregovara već mjesecima. Potencijalni kupac je Banka Poštanska štedionica a.d. Beograd, a pregovori bi mogli uroditi plodom, tvrde izvori bliski akterima, navodi RTCG.

Glavni razlog za kupnju Prve banke je uspostava izravnog platnog prometa između Srbije i Crne Gore, a Srbija je zainteresirana i za kupnju dionica koje ima Elektroprivreda Crne Gore u ovoj banci, što je vlasnički udio od 19,75 posto, navodi se u priopćenju. Osim toga, Prva banka ima razvijenu infrastrukturu koja bi podržavala platni promet Srbije i Crne Gore.

Poštanska štedionica, čiji je puni pravni naziv Banka Poštanska štedionica a. d. Beograd je jedna od najvećih banaka u Srbiji. Osnovana je 1921. godine, a od travnja 2022. godine jedina je banka koja posluje na srpskom tržištu u većinskom vlasništvu Vlade Republike Srbije.

Prva banka je dioničko društvo, a 41,46 posto dionica je u vlasništvu Aca Đukanovića. Sve se događa u svjetlu revizorskog mišljenja s rezervom o poslovanju Prve banke, uz ocjenu da postoje “neizvjesnosti koje izazivaju značajnu sumnju u sposobnost banke da nastavi s poslovanjem”.

Dioničari su nedavno obavijestili revizora da postoji interes za kupnju većinskog paketa od strateških investitora iz Europe i regije. Prva banka bila je pogođena skandalima i brojnim optužbama, uključujući i nedozvoljene državne potpore, navodi RTCG. Tvrtka čiji je osnivač sam Milo Đukanović, Capital Invest, svojedobno je dobro zaradila prodajom njezinih dionica.

Godišnja razmjena roba i usluga između Srbije i Crne Gore iznosi oko milijardu eura, a plaćanja se po sadašnjem sustavu obavljaju preko korespondentskih banaka, što poskupljuje te transakcije.

Komentirajte prvi

New Report

Close