Poslovanje Luke Kotor u 2022. godini na oštrom udaru državnih revizora

Autor: Poslovni dnevnik , 05. srpanj 2023. u 07:00
Foto: Shutterstock

Luka Kotor dužna je DRI do 31. srpnja dostaviti Plan aktivnosti za realizaciju preporuka.

Revizijom pravilnosti Godišnjih financijskih izvještaja “Luka Kotor” AD Kotor za 2022. godinu utvrđena su odstupanja i neusklađenost poslovanja Društva sa sljedećim propisima: Zakonom o upravljanju i unutarnjim kontrolama u javnom sektoru, Zakonom o radu, Zakona o državnoj imovini, Zakona o javnoj nabavi, Uredbe o načinu vođenja evidencije o pokretninama i nekretninama i popisu stvari u državnom vlasništvu te Naputka o bližem načinu provođenja popisa pokretnina i nekretnina. u državnoj imovini, objavila je Državna revizijska institucija (DRI).

Stroga revizija
DRI je objavio Izvještaj o reviziji godišnjeg financijskog izvještaja “Luka Kotor” AD Kotor za 2022. godinu, koji je dostupan na službenoj web stranici www.dri.co.me, pišu podgoričke Vijesti.

“Državna revizorska institucija izvršila je reviziju Godišnjeg financijskog izvještaja “Luka Kotor” AD Kotor za 2022. godinu. Kotor” – AD Kotor za 2022. godinu nadležni Kolegij DRI u sastavu senator Zoran Jelić (predsjedavajući kolegija) i senator dr Branislav Radulović (član kolegija) dao je pozitivno mišljenje o financijskoj reviziji i uvjetno mišljenje o reviziji pravilnosti “Luka Kotor” – AD Kotor za 2022. godinu”, ističe se u priopćenju DRI.

422 000

eura iznosio je gubitak Luke Kotor u prvom kvartalu

Dodaje se da je financijskom revizijom Godišnjih financijskih izvještaja “Luka Kotor” – AD Kotor za 2022. godinu utvrđeno da su financijski izvještaji za 2021. godinu sastavljeni u svim materijalno značajnim aspektima, u skladu s važećim okvirom financijskog izvještavanja te da su prikazani u pošten i objektivan način.način.

DRI je objavila da će Izvještaj o reviziji godišnjeg finansijskog izvještaja “Luke Kotor” AD Kotor za 2022. godinu dostaviti Upravnom odboru kao organu upravljanja i rukovođenja Društva radi poduzimanja mjera iz svoje nadležnosti; Općini Kotor kao većinskom vlasniku Društva radi poduzimanja mjera iz svoje nadležnosti i poboljšanja položaja Društva i jačanja odgovornosti u upravljanju javnim financijama, kao i Odboru za gospodarstvo, financije i proračun Skupštine Crne Gore.

Daljnji koraci
“Luka Kotor AD Kotor, kao subjekt revizije, dužna je DRI do 31. srpnja tekuće godine dostaviti Plan aktivnosti za realizaciju datih preporuka, koji treba da sadrži mjere, nosioce aktivnosti i rokovima, kao i Izvješće o provedenim radnjama po pripremljenim i dostavljenim preporukama do 31. srpnja tekuće godine”, zaključuje se.

Luka Kotor je za prva tri mjeseca ove godine ostvarila minus od 422 tisuće eura, što je za 54% lošiji rezultat nego u usporednom razdoblju prošle godine, kada su bili u gubitku 274.000 eura. Ukupni prihodi kompanije iznosili su 126.000 eura, od čega se na prodaju odnosi dvije trećine, dok su za isto razdoblje troškovi poslovanja bili 190 tisuća. Uz to, na zarade i naknade zaposlenih izdvojeno je 360 tisuća eura, što je godišnji rast od čak 64% ili za 141.000 eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close