Porezni dug 320 milijuna eura: deset bolnica ili dio autoceste

Autor: Poslovni dnevnik , 04. studeni 2022. u 06:32
Samo tri kompanije iz bivše grupacije D. Brkovića - Vektra Montenegro, Vektra Jakić i Vektra Boka duguju 22 milijuna eura/Shutterstock

Među najvećim poreznim dužnicima kompanije Dragana Brkovića, Saše Aćimovića, Danila Petrovića, Pante Vučurovića, Ivana Petričevića…

Prema novoj crnoj listi crnogorske Uprave prihoda i carina – 200 najvećih dužnika za neplaćeni poreza na dodanu vrijednost (PDV), na dobit, na promet nekretnina i koncesija duguje 150 milijuna eura, 50 najvećih dužnika za porez i doprinose na zarade zaposlenima duguje 65 milijuna eura, a dug 100 najvećih dužnika koji su u stečaju iznosi 105 milijuna eura.

Ukupan porezni dug je 320 milijuna eura, a tim bi se novcem moglo napraviti dionicu auto ceste od Mateševa do Andrijevice ili deset bolnica, kakva se bi se trebala graditi u Podgorici, izračunali su novinari portala vijesti.me. Neka su poduzeća s Upravom prihoda i carina uspjela dogovoriti reprogram duga odnosno plaćanje na rate.

Željeznice dužne 13,6 mil.
Od poduzeća koja su u stečaju, najveći dug za poreze i doprinose ima nacionalni avioprijevoznik Montenegro Airlines koji duguje državi 15,5 milijuna eura. Sljedi Pantomarket Panta Vučurevića s poreznim dugom od 15,2 milijuna eura.

Samo tri kompanije iz bivše grupacije Dragana Brkovića – Vektra Montenegro, Vektra Jakić i Vektra Boka državi duguju 22 milijuna eura, koliko bi koštao kilometar i pol auto ceste. Od poduzeća koja nisu u stečaju najveći dužnik je Vektra Jakić s ukupnim dugom od 11,7 milijuna eura, koji može platiti i na rate.

Slijedi kompanija Spic Ronghe Internacional Montenegro Limited koja duguje 10,4 milijuna, a trenutno je istražuje državno odvjetništvo zbog gradnje vjetroparka Možura. Na trećem mjestu su Plantaže s 10 milijuna eura duga, koji mogu platiti na rate ili ustupanjem nekih nekretnina državi.

Tehnoput Saše Aćimića duguje državi 7 milijuna eura, a u blokadi je od prosinca 2012. Na istoj adresi s Tehnoputom od srpnja 2013., posluje firma Tehnoput mne Rajka Ivanovića, koja je u blokadi od srpnja ove godine s dugom od 97.000 eura.

Željeznički prijevoz za poreze duguje 6,2 milijuna eura. Aerodromi Crne Gore su krajem kolovoza dugovali 5,2 milijuna eura, Vektra Boka za poreze i doprinose duguje 4,3 milijuna eura. Binex, čija je direktorica Valentina Martinović, a osnivač offshore tvrtka Binex gropu LP, duguje za porez 4 milijuna eura.

Cijevna komerc Danila Petrovića, koji je u blokadi od travnja 2020., za poreze duguje 4 milijuna eura. Održavanje željezničkih voznih sredstava duguje 3,9 milijuna eura, a Željeznička infrastruktura 3,5 milijuna.

Offshore, sindikat, vodovod
Radoje Dakić duguje 11,8 milijuna eura, a Rudnici boksita 9 milijuna eura. Vektra Montenegro dužna je 6 milijuna eura, a Bolnica Meljine, dio Atlas grupe Duška Kneževića, 4,6 milijuna eura. Vlasnik bolnice tvrtka Meljine kompleks u stečaju dužna je 60.000 eura. Zavod za izgradnju Bara Žarka Pavićevića nije platio 4,5 milijuna eura poreza.

Mercur System Mladena Mrvaljevića duguje 3,8 milijuna eura, Galenika Crna Gora 2,5 milijuna eura, a Montri iz Igala Vladimira Božovića duguje 2 milijuna eura poreza. Barski Izbor, čiji je vlasnik bivši privatizacijski fond Eurofond, za poreze državi duguje 3,6 milijuna eura, kao i A – KOP Ivana Petričevića, koji je u blokadi od prosinca 2013. godine. Podgorički Livello trading, u vlasništvu istoimene offshore tvrtke, a vodi ga direktorica Matilda Đurapčević, za poreze duguje 3,2 milijuna eura.

Crnogorski fond za solidarnu stambenu izgradnju duguje državi 3 milijuna eura, dok njegov osnivač Savez sindikata duguje 640.000 eura. Vuk Petrol i Family shop RVD duguju po 3,1 milijun eura. Podgorička Montival čiji je osnivač offshore tvrtka Net Pay a direktor Zoran Boljević, duguje državi 2,6 milijuna eura. Work Finder Kadrija Hadžilarija duguje za poreze 2,6 milijuna eura, a u blokadi je od lipnja 2016. godine.

Državni Institut “Simo Milošević” dužan je za poreze 2,5 milijuna eura. Toliki porezni dug ima i Hermes Solution čiji je vlasnik offshore tvrtka Formatex Technology LTD, a direktorica Slavka Anđušić. Među velikim dužnicima su i općinska poduzeća Vodovod i kanalizacija iz Ulcinja s dugom od 2,4 milijuna eura, i cetinjski Vodovod s dugom od 2,2 milijuna eura. 

Komentirajte prvi

New Report

Close