Polovina turizma izvan poreza, država i općine gube do 400 milijuna eura

Autor: Poslovni.hr , 24. studeni 2022. u 07:11

Crna Gora mora urediti privatni smještaj, upozorava koordinator Vesko Pejak.

Istraživanje Udruženja građana Alternativa pokazalo je da bar polovina prihoda od turizma ostane izvan poreznih škara, kao i da samo od nelegalnog privatnog smještaja državni i općinski proračuni gube 300 do 400 milijuna eura, priopćio je koordinator Vesko Pejak, a prenosi eKapija.

Dok se vrh države trudi naći pozajmicu, novac nam prođe preko granice neprijavljen. Da se iskoristi za poboljšanje infrastrukture i novu ponudu na primorju, imali bismo svake godine više turista. Ovako imamo manje turista, jer nam je ponuda jednolična i dosadna – kazao je Pejak Pobjedi dodavši da većina iznajmljivača vjeruje da su plazma televizor i kablovska TV vrhunac turističkog ugođaja.

To je u zemljama poput Turske ili Hrvatske neophodni minimum. Zato je bitno da država uredi standarde za privatni smještaj, da sve oporezuje i izradi neku vrstu karte gdje bi turisti mogli vidjeti što imamo u izvanhotelskom smještaju. Tako bi svake godine prebacili milijardu prihoda od turizma – smatra Pejak. Podsjeća i da do tada evidencija privatnog smještaja i suzbijanje sive ekonomije ostaju izazov za nadležne.

Suzbiti sivu ekonomiju

Resorno ministarstvo smatra da će se novom strategijom razvoja turizma uspjeti izboriti s tim dugogodišnjim problemom. Strategijom razvoja turizma do 2025. procijenjeno je, kako su kazali, da su kapaciteti privatnog smještaja 120.000 do 150.000 smještajnih jedinica. S druge strane, Pobjedi je neslužbeno rečeno da je do kraja 2021. u registru bilo samo 6000 prijavljenih iznajmljivača smještaja.

Kako sada ne postoje službeni podaci o broju onih koji posluju u sivoj zoni, resorno ministarstvo razmatra uvođenje informacijskog sustava po ugledu na eVisitor u Hrvatskoj. Pripremljen je i Prijedlog zakona o turizmu i ugostiteljstvu kojim bi trebalo dodatno urediti to područje, naročito u dijelu izdavanja odobrenja za rad, oglašavanja i kontrole.

150 tisuća

smještajnih jedinica posjeduje Crna Gora, procjenjuje Strategija razvoja turizma do 2025.

Namjera je da se precizno definira tko i pod kojim uvjetima može pružati ove usluge, da se definira njihov sadržaj, uz jasnu podjelu nadležnosti između organa koji izdaju odobrenja za obavljanje turističke i ugostiteljske djelatnosti, te podjelu nadležnosti inspekcija na državnoj i lokalnoj razini – kazali su iz Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma dodajući da će predložena rješenja u dijelu inspekcijske kontrole dovesti do drastičnog suzbijanja sive ekonomije. Iz tog Vladinog resora kažu da imaju intenzivnu saradnju s Udruženjem izdavalaca privatnog smještaja.

Tražimo trajno rješenje

Fokus suradnje bit će na kreiranju sustava koji će im omogućiti jednostavnu prijavu, ali i promociju, a korisnicima usluga da na jednom mjestu nađu sve neophodne podatke i rezerviraju smještaj – kazali su iz Ministarstva. Predsjednica Udruženja izdavalaca privatnog smještaja Branka Džoganović rekla je da su problemi vlasnika privatnog smještaja prvenstveno nedostatak dijaloga i dobre volje da se problemi rješavaju na lokalnoj razini.

Tražimo da rješenja za izdavanje budu trajna, da se putem online aplikacije možemo registrirati. Tražimo redovnu i kvalitetnu edukaciju, organiziranu prodaju kapaciteta, tražimo nesmetane uvjete za obavljanje djelatnosti za koju se registriramo: infrastruktura, čistoća, parking, plaže – navela je Džoganović koja tvrdi da su iznajmljivači smještaja najveći resurs u koji se mora uložiti da bi se vratilo višestruko. Dosadašnja praksa pokazuje da se samo prave planovi kako da se još nešto naplati.

Komentirajte prvi

New Report

Close