Poljaci odustali od kupovine CG rudnika, radnici ostaju bez posla

Autor: Poslovni dnevnik , 25. svibanj 2022. u 09:26
Foto: SHUTTERSTOCK

Poljski Bumech raskinuo je ugovor s crnogorskom kompanijom Uniprom metali, u vlasništvu Veselina Pejovića, s kojom je 2016. potpisao ugovor o suradnji i organiziranju proizvodnje u rudnicima.

Poljska kompanija Bumech S.A. raskinula je ugovor s crnogorskom kompanijom Uniprom metali, u vlasništvu Veselina Pejovića, s kojom je 2016. potpisala ugovor o suradnji i organiziranju proizvodnje u rudnicima.

Iz poljske kompanije Vijestima je rečeno da će podnijeti kaznenu prijavu jer su im blokirani strojevi, te da je ugovor raskinut 11. svibnja. Prethodno je, kako su naveli, kompanija Uniprom metali 28. ožujka jednostrano raskinula ugovor s njima o korištenju prostorija na rudokopu Seoca.

Duguju jednu plaću
Istaknuli su kako su donijeli konačnu odluku da odustaje od kupovine rudnika, što znači da će gotovo sto radnika ostati bez posla. Radnici su u ožujku prosvjedovali zbog neisplaćenih plaća.

“Kompanija Uniprom metali nije poštivala ugovor u dijelu redovnog izmirivanja financijskih obveza, a dio ugovora potpisanog s nama je nepravilno ustupila drugom podizvođaču bez naše suglasnosti”, rekao je Marcin Baczynski, izvršni direktor kompanije Bumech Crna Gora.

Iz Uniprom metala kažu da su uvijek štitili interese države, a da su neizmirene obveze prema radnicima i Poreznoj upravi dovoljan razlog da više ne mogu surađivati s poljskom kompanijom.

“Matična kompanija Bumech S.A. iz Poljske iskazala je sredinom prošle godine zanimanje za kupovinu rudnika boksita. Potpisan je predugovor i utvrđene obveze koje su se trebale ispuniti do 20. prosinca prošle godine, nakon čega bi se potpisao ugovor o kupovini rudnika.

3

milijuna eura vrijedna je blokirana oprema i strojevi poljske kompanije

Mi smo do tog roka ispunili sve dogovorene obveze. Posljednjeg dana za potpisivanje ugovora Uniprom metali dobivaju obavijest od Bumecha S.A. da odustaju od kupovine rudnika (pretpostavljamo da nisu imali sredstava)”, navodi se u odgovoru Vijestima iz Uniprom metala.

Marcin Baczynski, međutim, navodi da su 13. svibnja htjeli početi s premještanjem svoje opreme, strojeva i dokumentacije u Nikšić, ali da ih je u tome spriječilo osiguranje koje je angažirala kompanija Uniprom metali, zbog čega su sudu podnijeli zahtjev da im omogući korištenje strojeva.

On tvrdi da je vrijednost strojeva i opreme koji se nalaze na rudniku Seosa gotovo tri milijuna eura.

Iz Uniprom metala ističu da je Bumech Crna Gora u siječnju smanjio proizvodnju u rudniku Biočki stan za više od 60 posto, a u veljači prekinuo proizvodnju, nakon što im je račun blokirala Porezna uprava.

“Inspekcijska tijela Crne Gore više puta su imala primjedbe na rad Bumecha Crna Gora o čemu postoje zapisnici”, kažu iz Pejovićeve kompanije.

No Baczynski tvrdi da će kompanija unatoč nastalim problemima platiti sve prijavljene obveze.

Dodao je da se radnicima duguje jedna plaća, kao i da porezi i doprinosi nisu uplaćivani od listopada prošle godine.

Nisu pokrenuli proizvodnju
Prema njegovim riječima, Bumech Crna Gora zbog neprihvatljivog postupanja naručitelja i jedinog kupca Uniprom metali, nije dalje u mogućnosti izvoditi radove na području Crne Gore.

Kako su istaknuli iz kompanije Uniprom metali, nemaju neizmirenih obveza prema Bumechu, a jedino što je sporno je to što, kako tvrde, Poljaci ne poštuju obveze iz ugovora, što je i predmet sudskog spora koji se vodi pred Privrednim sudom Crne Gore.

“Kada je riječ o rudniku Đurakov do, obveza Bumecha je bila da još 2017. počne s radovima, međutim to nisu uradili, pa smo morali pokrenuti proizvodnju 2019. angažiranjem drugog izvođača”, navode iz Uniprom metala.

Komentirajte prvi

New Report

Close