Podgorička zračna luka fantastično započela godinu, past će i rekordi

Autor: Poslovni dnevnik , 24. travanj 2024. u 05:21
Tijekom ljeta podgorička zračna luka će biti povezana s oko 45 destinacija/Shutterstock

Aerodrom Podgorica opslužio je od 1. siječnja do 21. travnja gotovo 370.000 putnika,
što je 45 posto više u odnosu na isto razdoblje 2019. godine.

Zračna luka Podgorica opslužila je od 1. siječnja do 21. travnja gotovo 370.000 putnika, što je 45 posto više u odnosu na isto razdoblje 2019. godine, priopćeno je iz Zračne luke Crne Gore.

Iz tvrtke kažu da je, očekivano, od početka ljetne sezone, koja je u zrakoplovstvu započela krajem ožujka, promet dodatno intenziviran.

Daljnji rast
Prema najavama, broj putnika će se povećati, jer će tijekom ljeta podgorička zračna luka biti povezana s oko 45 destinacija, što je, kako je između ostalog priopćeno iz resornog Ministarstva prometa i pomorstva, dokaz da je zračna dostupnost ključna. proces jačanja pozicije Crne Gore kao rastuće turističke destinacije.

“Stoga podsjećamo da je zgrada terminala Zračne luke Podgorica, koja je otvorena 2006. godine, projektirana da primi oko 600 odlaznih i dolaznih putnika u vršnom satu, kada je promet najgušći. Taj broj, na terenu, nerijetko prelazi tisuću, s maksimalnim evidentiranim opterećenjem od oko 1,3 tisuće putnika, zbog čega su gužve godinama unazad, a i sada, očekivane i realnost”, navodi se u priopćenju.

Nedovoljni kapaciteti

Zgrada terminala koja je otvorena 2006., projektirana da primi oko 600 odlaznih i dolaznih putnika u vršnom satu, kada je promet najgušći. Taj broj nerijetko prelazi tisuću.

Ipak, u skladu s očitim prostornim ograničenjima i uz maksimalan angažman svojih zaposlenika, operativne službe će učiniti sve kako bi putnici, prtljaga, teret i zrakoplovi bili opsluženi u skladu s redom letenja te da sve operacije budu sigurne i zaštićene..

“Međutim, javnost treba znati da se red letenja avioprijevoznika kreira uz međusobni dogovor i međusobne kompromise, jer ni avioprijevoznici ne mogu zbog drugih planiranih letova i ograničenja u drugim zračnim lukama u potpunosti ispoštovati zahtjeve Zračne luke Podgorica, dok njihovi zahtjev, red letenja se tijekom sezone često mijenja, čak i na dnevnoj bazi”, navodi se u priopćenju.

U tim situacijama, kako se dodaje, Zračna luka Podgorica, usprkos ograničenim kapacitetima, uvijek pokazuje fleksibilnost i u granicama izvodljivog i racionalnog izlazi u susret avioprijevoznicima, ali vodeći računa da se izbjegne preklapanje velikog broja letova, tj. koliko god je moguće.

“Nerijetko se avioni iz drugih zračnih luka, iz različitih razloga, preusmjeravaju na Zračnu luku Podgorica, što dodatno utječe na broj putnika koji borave na našem terminalu”, kazali su iz Zračne luke Crne Gore.

Svi ovi čimbenici, dodaje se, izravno se odražavaju na dodatno opterećenje aerodromske infrastrukture i zaposlenika, no svi poslovi odvijaju se uz provođenje svih preventivnih mjera u području sigurnosti i zaštite civilnog zrakoplovstva, što je apsolutni prioritet.

Poboljšanje infrastrukture
“Stoga molimo putnike da se kontinuirano informiraju o statusu letova aviokompanija i da sve ove činjenice imaju u vidu za vrijeme boravka u podgoričkoj zračnoj luci”, navodi se u priopćenju.

Iz kompanije su podsjetili da je osnivač kompanije Aerodromi Crne Gore Vlada, koja će odlučiti o modelu njihova daljnjeg razvoja. Odavno je poznato da je, u skladu sa sve većim interesom putnika i avioprijevoznika za Crnu Goru, potrebno proširiti postojeću infrastrukturu u zračnim lukama Podgorica i Tivat. 

Komentirajte prvi

New Report

Close