Počinje instalacija prve solarne elektrane na krovu nikšićke Željezare

Autor: Poslovni dnevnik , 21. ožujak 2023. u 07:00
Plan je u prvoj godini u sklopu tvornice instalirati elektranu od 10 MW, ali i paralelno razvijati proizvodnju metalnih konstrukcija/Shutterstock

Projekt je spreman, a prvi megavati bit će isporučeni s krova Vučionice.

Na krovu nekadašnje Vučionice u nikšićkoj Željezari do lipnja će biti postavljena prva megavatna solarna elektrana. Ovo je za RTCG otkrio menadžment nove kompanije EPCG-Željezara Nikšić.

Plan je u prvoj godini u sklopu tvornice instalirati elektranu od 10 MW, ali i paralelno razvijati proizvodnju metalnih konstrukcija.

Za sada oko 200 radnika uređuje krug tvornice i s nestrpljenjem očekuju daljnje poteze nove uprave. Kad vidimo budućnost, onda postoji entuzijazam, ništa nije teško – rekao je radnik EPCG Zdravko Todorović.

10

milijuna eura koštat će izgradnja solarne elektrane u Željezari

Projekt spreman
Prioritet uprave je hitna izgradnja solarne elektrane snage 10 MW u krugu tvornice. Projekt je spreman, a prvi megavati bit će isporučeni s krova dosad neviđene elektrane Vučonice. Nadamo se da ćemo, ako budemo brzo radili, za nekih 3-4 mjeseca, baš u punoj sezoni sunca i insolacije, imati elektranu na mreži i od nje početi zarađivati ​​značajna sredstva – istaknuo je predsjednik upravnog odbora EPCG-Željezara Nikšić, Marko Perunović.

Izvršni direktor EPCG-Željezare Nikšić Đorđije Đukanović rekao je da bi za elektranu od 10 megavata koja bi bila instalirana to bio prihod od oko 2 milijuna eura godišnje. Za elektranu od 10 MW koju bismo instalirali to bi bio prihod od oko dva milijuna eura godišnje, što bi nam apsolutno omogućilo servisiranje radne snage. Tako da bi taj dio išao kao neka vrsta osiguranja tvornice, a ostatak bi došao kroz nove vrijednosti i programe – rekao je Đukanović.

Na ostalim programima i aktivnostima, prema riječima uprave, puno se radi. Tako će se u pogonu bivšeg Radventa uskoro proizvoditi metalne konstrukcije raznih namjena.

Bili smo u Srebrenici i Konjicu, gdje postoje moderne cinkarne. Dakle, radit ćemo galvanizaciju za potrebe EPCG za proizvodnju dalekovoda, stubova, što možemo raditi, sve stupove metlice koje traže. U fazi smo nabavke opreme za izradu bankina jer je u toku nova faza autoceste, tako da nismo čekali, već smo odmah krenuli u aktivnosti – rekao je Đukanović.

Zasad bez čelika
Predsjednik Upravnog odbora EPCG-Željezara Nikšić Marko Perunović ističe da će podkonstrukcije koje će biti korištene za krovove hale Vučionica biti posuđene od EPCG, koja ih već ima, kako bi završili raditi što prije.

Sve ostale konstrukcije, čelične, za elektrane na kopnu, kao i podkonstrukcije, radit ćemo u našoj građevinskoj radionici – ističe Perunović. Jasno je da se u bivšoj željezari za sada neće proizvoditi čelik.

Bazična proizvodnja je nešto što nam nije u fokusu ni po zakonu ni u samom procesu. Fokus nam je na što većem broju novih radnih mjesta kako bi cijeli ovaj dio grada opstao i sam Nikšić – rekao je Perunović.

Nakon devet mjeseci borbe i prosvjeda te desetljeća neizvjesnosti, radnici novoj upravi daju novu priliku. Izgradnja solarne elektrane koštat će oko 10 milijuna eura, a novac će se osigurati kreditom. Podsjetimo, EPCG je Željezaru kupila od Turaka za 20 milijuna eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close