Top 505 kompanija 2022
Crna Gora

Po prihodima i broju zaposlenih u Crnoj Gori dominiraju trgovački lanci

Ukupno gledano, kompanije su u 2021. ostvarile rast prihoda od oko 3,8 posto. Više su pritom rasle velike i srednje, dok je top 100 mikro tvrtki kumulativno godinu završilo s minusom.

Miroslav Kuskunović
27. rujan 2022. u 07:00
Foto: SHUTTERSTOCK

Financijski izvještaji kompanija u Crnoj Gori za prošlu godinu potvrdili su očekivanja da će ostvareni poslovni rezultati biti značajno bolji nego 2020., ali rekordna 2019. ostala je nedostižna.

Ukupni prihodi crnogorskih kompanija lani su ostali na razini 95,4 posto ostvarenja iz te pretpandemijske godine. Nedavno objavljeni podaci o poslovanju tvrtku u Crnoj Gori pokazali su da je rast i dalje dominantno generiran efektima turističke sezone, kako direktno kroz rast prihoda sektora usluga smještaja i ishrane, koji je porastao više nego dvostruko (121 posto), tako i indirektno, kroz rast ostalih sektora, čija se prodaja oslanja na sezonski porast potrošnje, koju također generiraju turisti, poput trgovine. Zato ne čudi da se na listi najvećih kompanija po ostvarenim ukupnim prihodima nalaze trgovački lanci.

Ukupno gledano, poduzeća su u 2021. ostvarila ukupan rast prihoda od oko 13,8 posto u odnosu na godinu prije. Primjetno je da su više rasle velike i srednje kompanije, dok je 100 najvećih mikro tvrtki u ukupnom iznosu imalo PAD prihoda. Kod mikro i malih tvrtki primjetno je značajno smanjenje kapitala iz čega se može zaključiti da su u kriznoj 2020. značajno korištene unutarnje rezerve kao jedan od načina “preživljavanja”.

Iskazana ranjivost mikro i malih tvrtki koja čine 99 posto crnogorske ekonomije, jasan su signal da ovom segmentu treba posvetiti posebnu pažnju, ali i podršku, kako bi se očekivani oporavak zbilja i dogodio.

Raste broj kompanija

Gledali se ukupan skor, a promatrano po djelatnostima bolji rezultati ostvareni su u trgovini, upravljanju nekretninama, računovodstvu i reviziji, proizvodnji hrane i pića, ostaloj proizvodnji, IT sektoru, farmaciji i medicinskim uslugama. S druge strane, djelatnosti koje nisu dostigle prihode iz rekordne 2019. su hotelijerstvo, građevinarstvo, telekomunikacije i trgovina naftom i naftnim derivatima.

Prema službenim podacima broj poslovnih subjekata u Crnoj Gori u 2021. godini iznosio je 39 682, što u odnosu na 2020. kad ih je bilo 37 255, predstavlja povećanje od 6,5 posto. Najveći broj aktivnih poslovnih subjekata u 2021. je u Podgorici 14.145 što predstavlja 35,6 posto od ukupnog broja.

Prema Top 100 ljestvici u Crnoj Gori je i dalje najveća kompanija Elektroprivreda Crne Gore s prihodima koji premašuju 395 milijuna eura,  dok je godinu ranije bila riječ o 330 milijuna eura. Slijedi maloprodajni lanac Voli Trade s prihodom većim od 256 milijuna eura naspram 219 milijuna eura 2020.. Na trećem mjestu je još jedan trgovački lanac – HDL Laković s ukupnim prihodom od 166 milijuna eura.

395

milijuna eura prihoda ostvarila je lani Elektroprivreda Crne Gore i time zauzela prvo mjesto na ljestvici vodećih kompanija u toj zemlji

Slijedi naftna kompanija Jugopetrol, najveća građevinska kompanija u Crnoj Gori Bemax, Uniprom – proizvođač aluminija i boksita. Zanimljivo je da se u vrhu po prihodima u Crnoj Gori nalaze najveći broj trgovačkih lanaca među kojima je i Mercator CG, Domaća Trgovina kao i vodeća veledrogerija tvrtka Glosarij.

Poznato je da Crna Gora najveći dio BDP-a, više od 22 posto generira iz turizma, a iako najvećih turističkih kompanija nema među vodećima na ovoj ljestvici, one imaju značajni udjel u prihodima ukupnog gospodarstva Crne Gore. Prema podacima Centralne banke Crne Gore (CBCG) prihodi od turizma u 2021. iznosili su 757,8 milijuna eura, što predstavlja 69 posto ostvarenja iz 2019., a pet puta više prihoda u odnosu na 2020. godinu.

Iz analize crnogorskih stručnjaka prethodne je godine ukupne prihode veće od pet milijuna eura ostvarilo, prema dostupnim podacima s portala Uprave prihoda i carina Crne Gore, 12 turističko -hotelijerskih tvrtki. Prošlogodišnji rekorder po prihodima je Portonovi Hospitality Management Company, koja upravlja hotelom One&Only u istoimenom kompleksu Portonovi u hercegnovskom naselju Kumbor.

Prihod ove kompanije je za prošlu godinu iznosio više od 19 milijuna eura što je za 2,5 milijuna više od sljedeće kompanije na ovoj listi – Hotels Group Montenegro Stars. Pet hotela s liste je uspjelo ostvariti pozitivan rezultat, dok je sedam kompanija godinu završilo s minusom.

Raste i broj zaposlenih

Ukupno gledano, neto rezultat poslovanja svih promatranih kompanija za prošlu godinu bio je negativan (-2,7 milijuna eura), ali drastično bolji nego godinu ranije kada je isti iznosio skoro 47 milijun eura gubitka. Osim boljeg rezultata poslovanja, pohvalno je i povećanje broja zaposlenih u promatranim hotelima, iako je taj broj je i dalje manji od onog iz pred kri, ne 2019. godine. Najveći poslodavac u hotelijerstvu je bio Montenegro Stars Grupa, koja je tijekom 2021. godine prosječno zapošljavala 454 radnika.

Kada je riječ o najvećim kompanijama s ljestvice koju je za Poslovni dnevnik izradio Dun & Bradstreet, najveći broj zaposlenih imaju trgovački lanci među kojima dominira Voli Trade s 2119 zaposlenih. Slijedi Mercator s Mercator CG s 1627 radnika, a potom Crnogorski Elektrodistributivni sistem koji je imao 1428 zaposlenih. Domaća trgovina zapošljava 113, a Hard Discount Laković 1047 ljudi.

Više stranih vlasnika

Na listi prihoda po zaposlenom najveće prihode ostvaruju tvrtke s jednim zaposlenim. Tako je vodeći po prihodi po zaposlenom Krnovo Green Energy – vjetropark koji sa samo jednim uposlenikom ostvaruje 19 milijuna eura, a hotelijerska tvrtka Mimoza Group koja ima jednog zaposlenog ostvarila je prihod od preko 16 milijuna eura.

Inače zanimljivo je da je u Crnoj Gori prošle godine u vlasništvu stranaca bile 14.673 kompanije, što je povećanje od 15,3 posto u odnosu na godinu dana ranije, kada ih je bilo 11.281. Prema podacima Monstata najveći broj tvrtki u stranom vlasništvu smješteno je u Podgorici – 4.544 što predstavlja 31 posto od ukupnog broja.

Slijede Budva i Bar. Prema zemlji podrijetla vlasnika, najveći broj aktivnih poslovnih subjekata u stranom vlasništvu je iz Turske – 3.772 odnosno 25,7 posto, iz Rusije 2.645 odnosno 18 posto, zatim iz Srbije 2.122, odnosno 14,5 posto i Ukrajina iz koje dolazi 764 poslovnih subjekata odnosno 5,2 posto.

Po sektorima djelatnosti, najveći broj kompanija posluje u sektorima trgovina na veliko i malo, popravka motornih vozila i motocikala – 3.273, a slijede sektori stručne, naučne i tehničke djelatnosti i građevinarstvo.

New Report

Close