Plinovod kroz Crnu Goru koštao bi više od 210 milijuna eura

Autor: Poslovni dnevnik , 15. veljača 2023. u 06:59
Strategija razvoja energetike identificira Jadransko-jonski plinovod kao vodeću opciju plinofikacije CG/SHUTTERSTOCK

Projektom planirano povezivanje Fiera i Splita plinovodom koji će prolaziti kroz Crnu Goru.

Plinovod kroz Crnu Goru koštao bi više od 210 milijuna eura i bio bi dug 96 kilometara. Ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović kaže za CdM da se projekt Jadransko-jonskog gasovoda IAP nalazi na Jedinstvenoj listi prioritetnih infrastrukturnih projekata (Single Project Pipeline) Crne Gore, za čiju su realizaciju predviđena sredstva od 210.000.000 eura.

Dvosmjerni plinovod
“Smatramo da je spomenuti iznos, zbog globalnog poskupljenja građevinskog materijala, sada veći, a precizniju procjenu očekujemo tijekom ove godine, kada se završi revizija postojeće dokumentacije (idejno rješenje i geoistražni radovi)., procjena utjecaja na okoliš), što je potrebno kako bi se pristupilo izradi glavnog projekta”, kaže ministar. Projektom IAP planirano je, kako dodaje, povezivanje albanskog grada Fiera i hrvatskog grada Splita plinovodom koji će prolaziti kroz područje Crne Gore.

96

kilometara duga je dionica Jadransko-jonskog plinovoda kroz Crnu Goru

“Plinovod je planiran dvosmjerno, ukupne dužine oko 511 km, pri čemu je dionica kroz Crnu Goru duga oko 96 km, od čega bi oko 37 km plinovoda bilo položeno pod morem (offshore). Ukupni kapacitet od 5 milijardi m3/god trebao bi omogućiti opskrbu prirodnim plinom Albanije (1 milijarda m3), Crne Gore (0,5 milijardi m3), južne Bosne i Hercegovine (1 milijarda m3) i Hrvatske te dalje u srednju Europu (2, 5 milijardi m3)”, naglašava Ibrahimović. Ibrahimović napominje da će se revizijom dokumentacije utvrditi izlazna točka koja će omogućiti opskrbu Crne Gore prirodnim plinom.

“Crna Gora u ovom trenutku nema izgrađenu infrastrukturu za korištenje prirodnog plina, ali će se izgradnjom plinovoda stvoriti preduvjeti za daljnje korištenje”, navodi on. Realizacijom Jadransko-jonskog plinovoda Crna Gora, ali i cijela regija, ostvarila bi značajne koristi: prije svega u smislu jačanja energetske sigurnosti kroz opskrbu prirodnim plinom i jednako važno smanjenje onečišćenje okoliša kroz diverzifikaciju energetskog sektora.

Regionalni projekt
Strategija razvoja energetike Crne Gore do 2030. godine identificira Jadransko-jonski plinovod kao vodeću opciju plinofikacije Crne Gore.

“Posjet Azerbajdžanu i razgovor s kolegama iz energetskog sektora, ali i sama rasprava te sudjelovanje visokih dužnosnika zemalja EU i Europske komisije na ministarskom sastanku jasan je signal koliko je ovaj projekt visoko na poziciji. lista za daljnji razvoj i podršku u međunarodnoj zajednici”, kaže.

Realizacija cjelokupnog projekta omogućuje otvaranje novog energetskog koridora za regiju jugoistočne Europe u okviru Južnog plinskog koridora, s ciljem uspostavljanja novog pravca opskrbe prirodnim plinom s Bliskog istoka i kaspijske regije.

“Podsjetit ću vas da smo nedavno Vladi predložili informaciju i imenovali državnu tvrtku Montenegro Bonus, za sudjelovanje u osnivanju regionalne kompanije, službenim OPS-om (operator plinskog transportnog sustava).

U osnivanju spomenute regionalne kompanije, uz predstavnike Crne Gore, sudjelovali bi predstavnici OPS-a Hrvatske, Albanije i BiH, s ravnopravnim sudjelovanjem u kompaniji, dok bi sjedište kompanije bilo u Splitu”, kazao je
Ibrahimović.

Komentirajte prvi

New Report

Close