Plantaže prepolovile gubitak u prošloj godini

Autor: Poslovni dnevnik , 03. svibanj 2023. u 07:00
Foto: Shutterstock

Kompanija u prošloj godini ostvarila ukupan prihod u iznosu od preko 28 milijuna eura, što je 15 posto više u odnosu na 2021. godinu.

Kompanija 13. Jul – Plantaže prošle godine je prepolovila gubitak u odnosu na 2021.. Iz Plantaža su kazali da su ovih dana predali Upravi prihoda i carina (UPC) financijske izvještaje za prošlu godinu, koji pružaju realan i objektivan prikaz poslovanja, u skladu sa međunarodnim računovodstvenim standardnima.

-Na temelju ostvarenih rezultata, može se zaključiti da je 2022. bila godina stabilizacije poslovanja, koju su obilježili dobri rezultati ostvareni na polju konsolidacije i sređivanje bilanca, rast prihoda, smanjenje troškova i prepolovljen gubitak u odnosu na 2021. godinu, navodi se u priopćenju.

Kompanija u prošloj godini ostvarila ukupan prihod u iznosu od preko 28 milijuna eura, što je 15 posto više u odnosu na 2021. godinu.

Prihodi od prodaje proizvoda i usluga iznose 24,6 milijuna eura, što je osam posto više u odnosu na 2021. godinu. Prihodi ostvareni od prodaje na domaćem tržištu veći za 16 posto u odnosu na prethodnu godinu, dok rast prodaje na najvećem izvoznom tržištu Srbije iznosi 14 posto.

U 2022. godini ostvaren je i rekordan prihod ugostiteljstva za posljednjih 10 godina, u iznosu od preko 1,5 milijuna eura, kažu iz Plantaža. Ukupni rashodi u prošloj godini bili su na razini od 33 milijuna eura, što je 17 posto manje u odnosu na 2021. godinu.

“Smanjenje troškova posljedica je niza mjera koje je poduzeo aktualni menadžment, kao i strategije kompanije, sa ciljem da se sveobuhvatno racionaliziraju troškovi poslovanja i da se isti svedu na mjeru održivih.

Zabilježen je rast troškova materijala i energije, kao posljedica rasta cijena repromaterijala na regionalnom i globalnom nivou, od kojih su samo troškovi nabavke boca porasli za više od pola milijuna eura u odnosu na 2021. godinu.

Iz Plantaža navode da je sa druge strane, u odnosu na prethodnu godinu, unatoč povećanju prosječnih plaća u Crnoj Gori, kao i minimalne plaće, nastavljen trend pada troškova plaća u posljednjih dvije godine, što jasno ukazuje da aktualno poslovodstvo ima namjeru nastaviti racionalizaciju broja zaposlenih. 

Komentirajte prvi

New Report

Close