Plantaže očekuju upola manji gubitak na godišnjoj razini

Autor: Poslovni dnevnik , 20. veljača 2024. u 07:00
Foto: Shutterstock

U Plantažama ocjenjuju da su prošle godine ostvarili dobar poslovni rezultat te ističu da su u 2023. godini ostvareni rekordni prihodi od 32 milijuna eura u posljednjih deset godina.

Iz Plantaža nisu mogli dati preciznu informaciju o poslovnom rezultatu na kraju 2023. godine, ali na temelju preliminarnih pokazatelja poslovanja očekuju da će gubitak biti upola manji nego u 2022. godini. Ova državna tvrtka poslovnu 2022. godinu završila je s gubitkom od 12,99 milijuna eura.

U Plantažama ocjenjuju da su prošle godine ostvarili dobar poslovni rezultat te ističu da su u 2023. godini ostvareni rekordni prihodi od 32 milijuna eura u posljednjih deset godina. S druge strane, i rashodi su lani porasli za sedam posto u odnosu na 2022. godinu.

– Zbog specifičnosti djelatnosti, a prije svega izračuna vrijednosti zaliha koje izravno utječu na rezultat, preostalo je da u još nekoliko interakcija odradimo izračun vrijednosti zaliha prema metodologiji za koju smo dobili pozitivna mišljenja revizora u zadnjih nekoliko godina, nakon čega ćemo moći dati precizne podatke.

Iako je proizvodnja grožđa posljednjih godina obilježena nižim prinosima, zbog tuče i drugih loših vremenskih uvjeta, što se upravo odražava na stanje zaliha, očekujemo da će gubitak iz 2022. biti prepolovljen, što je nastavak trend oporavka poduzeća, koji se, opet, zbog specifičnosti prirode posla (uglavnom fiksnih troškova i situacije da se efekti pojedinih poslovnih odluka vide tek nakon nekoliko godina) odvija sporije – rekli su Pobjedi iz Plantaža.

– Na temelju preliminarnih pokazatelja poslovanja za prošlu godinu, možemo reći da se za prošlu godinu očekuje dobar poslovni rezultat. Plantaže će u 2023. godini ostvariti rekordne prihode u posljednjih deset godina u iznosu od 32 milijuna eura, četiri milijuna eura više nego u 2022. godini, što predstavlja rast od 20 posto – poručili su.

Navode da su predviđeni rashodi za 2023. sedam posto veći od očekivanih i planiranih.

– Najveći rast bilježe troškovi materijala i energije koji su veći za preko dva milijuna eura, a dominantni čimbenici su gnojiva i zaštitna sredstva. Troškovi rada veći su za 11 posto, prvenstveno kao rezultat dogovora uprave sa Sindikatom o postupnom vraćanju plaća na razinu prije uvođenja restriktivnih mjera, kako bi se amortizirali inflatorni udari i rast troškova prijevoza i hrana za radnike – precizirali su iz Plantaža.

Komentirajte prvi

New Report

Close