Planiraju izgraditi tri plinske elektrane ukupne snage 400 megavata

Autor: Poslovni dnevnik , 07. prosinac 2022. u 07:00
Lokacije novih crnogorskih elektrana su okolica Luke Bar, Pljevlja na sjeveru Crne Gore te kompleks KAP-a, no svemu prethodi studija izvodljivosti/N. Ćutuk/PIXSELL

Izrada dokumentacije očekuje se do kraja siječnja 2023.

Elektroprivreda (EPCG) u okviru novog investicijskog ciklusa planira izgradnju tri plinske elektrane ukupne snage 400 megavata, piše eKapija. Iz državne energetske kompanije Vijestima je objašnjeno da je riječ o hibridnoj elektrani baziranoj na plinskoj turbini snage najmanje 50 megavata u blizini Luke Bar s potencijalnim obnovljivim izvorima, kombiniranoj elektrani na plin snage minimum 150 megavata u okviru lokacije blizine kompleksa Kombinata aluminijuma (KAP) u kombinaciji s potencijalnim obnovljivim izvorima i elektrani na plin snage do 200 megavata u Pljevljima.

Kompanija je na javnom natječaju izabrala konzultanta za izradu studije s razradom tehničkih rješenja i prethodno studiju izvodljivosti elektrana na plin u Crnoj Gori. Izrada dokumentacije očekuje se do kraja siječnja 2023.

– Studijom će biti obuhvaćena analiza sljedećih scenarija – hibridna elektrana bazirana na plinskoj turbini snage mininum 50 megavata u blizini Luke Bar s potencijalnim obnovljivim izvorima, kombinirana elektrana na plin snage minimum 150 megavata u okviru lokacije blizine kompleksa KAP-a u kombinaciji s potencijalnim obnovljivim izvorima i elektranu na plin snage do 200 megavata u Pljevljima. Predloženi koncepti imaju za cilj da se omogući dugoročno korištenje lokalnih resursa u periodu od minimum 25 gdina – kazali su iz EPCG.

Iz državne kompanije objašnjeno je da se radi o potencijalnim mogućnostima i konačne odluke će zavisiti od brojnih faktora poput rezultata istraživanja nafte i plina u crnogorskom podmorju, dalje energetske politike države po pitanju plina, razmatranje opcija izgradnje plinovoda iz pravca Albanije – Jadransko-jonski ili pravca Srbije ili izgradnja LNG terminala u Baru uz preferiranu opciju korištenja domaćeg energenta ako to istraživanja dokažu.

Komentirajte prvi

New Report

Close