Plaće u crnogorskom javnom sektoru veće za 101 euro nego u privatnom

Autor: Poslovni.hr , 09. lipanj 2023. u 07:02
foto: unsplash

Prosječna plaća zaposlenih u javnom sektoru na kraju travnja iznosila 887 eura.

Primanja zaposlenih u javnom sektoru od siječnja ove godine porasla su za 105 eura, od prosinca 2022. za 120 eura, a od siječnja 2022. za 171 euro. U odnosu na prosinac 2021., odnosno prije reformskog programa Europe sad, plaće su veće za 276 eura, a u odnosu na siječanj te godine za 296 eura.

Javne privilegije

Plaće zaposlenih u javnom sektoru veće su od prosječnih plaća u zemlji za 101 euro, pokazuju podaci Monstata za travanj. Prema njihovim podacima, prosječna plaća oko 23 tisuće zaposlenih u javnom sektoru, kojim Monstat upravlja u kategoriji državna uprava i obrana, obvezno socijalno osiguranje, na kraju travnja iznosila je 887 eura, dok je prosječna plaća u Crnoj Gori bila 786 eura. Primanja zaposlenih u javnom sektoru od siječnja ove godine porasla su za 105 eura, od prosinca 2022. za 120 eura, a od siječnja 2022. za 171 euro. U odnosu na prosinac 2021., odnosno prije reformskog programa “Europe Now”, plaće su veće za 276 eura, a u odnosu na siječanj te godine za 296 eura.

U istom razdoblju, odnosno od siječnja 2021., prosječne su plaće porasle za 256 eura. U odnosu na siječanj ove godine prosječne plaće veće su za 29 eura, što je više nego tri puta manji rast nego u javnom sektoru. U odnosu na prosinac prošle godine prosječne plaće veće su za 59 eura, što je dva puta manji rast nego u javnom sektoru, dok su u odnosu na siječanj 2022., odnosno početak primjene programa Europa sada, prosječne plaće veće. za 100 eura, što je 61 euro manji rast nego u javnom sektoru.

Vlada je ove godine odlučila povećati plaće u javnom sektoru za 20 posto, pod “izlikom” inflacije od 17 posto. Privatnicima nije postojala obveza povećanja plaća zbog inflacije, odnosno odlukom državnih tijela nisu povećane plaće radnicima u privatnom sektoru, kao što je to bio slučaj 2022. godine, kada je ukinuta obveza uplate doprinosa za zdravstveno osiguranje. ukinuta zakonom, a svim zaposlenicima povećane su plaće za oko 20 posto. Iz Privredne komore (PKCG) ranije su kazali da povećanje plaća smatraju pozitivnom viješću, ako je do povećanja došlo zbog veće produktivnosti nekog gospodarstva, primjene inovacija ili novih tehnoloških rješenja.

Poduzetnici nezadovoljni

– To bi značilo ekonomski napredak, odnosno rast i razvoj gospodarstva jedne zemlje. U slučaju rasta plaća u Crnoj Gori, ništa od navedenog nije bio razlog značajnog povećanja plaća. Stoga su drastičan rast proračunske potrošnje, koja uključuje i plaće, te znatno manji kapitalni proračun razlog za zabrinutost za održivost sustava javnih financija – kazali su iz PKCG. Istaknuli su da je i prije povećanja plaća državni sektor bio atraktivniji za rad.

Komentirajte prvi

New Report

Close