Piletina poskupjela sto posto, najavljen je i rast cijena jaja

Autor: Poslovni.hr , 18. listopad 2022. u 07:01
Foto: Vjeran Žganec Rogulja / Pixsell

Cijene mesa u Crnoj Gori rasle su za 17% u odnosu na 2021., a u kolovozu su porasle su za 0,5% u odnosu na srpanj.

Početkom godine, trgovački lanci i proizvođači upozoravali su da je proizvodnja mesa u padu, te da je tadašnji rast od 15 do 25%, samo početak. Cijene svježeg mesa su od početka godine, ovisno o vrsti, povećane od 30 do 60%, a očekuje se nastavak rasta, piše portal me.eKapija.com.

Teletina najskuplja

Svinjsko je meso poskupjelo, ali ne toliko drastičnom kao druge vrste. Cijene svinjetine kreću od 4,1 do 5,7 eura po kilogramu.

Svinjski but košta od 4,19 do 5,7 eura, vratina je od 4,4 do 4,8, dok je cijena plećke od 4,1 do 5,3 eura. Kare stoji između 4,9 i 5,8 eura, a kilogram mljevenog svinjskog mesa je od 4,5 do 5 eura.

Cijene teletine znatno su više, pa je za kilogram telećeg vrata potrebno izdvojiti od 9,2 do 9,5 eura, a za kilogram ramsteka u prosjeku oko 16 eura. Kilogram teleće plećke košta između 9,5 i 13 eura, a kilogram buta je u prosjeku oko 13 eura. Apsolutno je najskuplji biftek, za koji je potrebno izdvojiti između 23 i 30 eura za kilogram.

Kilogram junećeg buta košta između 9,9 i 10 i po eura, kilogram plećke i vrata je oko 8,5 eura, dok je za kilogram ramsteka potrebno izdvojiti oko 12,5 eura. Kilogram junećih rebara košta nešto više od šest eura, a kilogram mljevene junetine stoji u prosjeku oko šest i pol eura.

Najviše je za gotovo sto posto poskupjela piletina, koja je zacijelo, barem nekada, bila najčešće na stolovima prosječnog građanina. Za kilogram pilećih bataka potrebno je izdvojiti od tri do šest eura, dok je ranije ove vrsta mesa rijetko prelazila tri eura. Pileća prsa, popularno bijelo meso, ovisno u kojem se trgovačkom lancu kupuje, stoji od 8,3 eura do 11 eura. Kilogram cijele kokoši košta između nepuna 3 i 4,6 eura.

Prema podacima Monstata, cijene mesa su ove godine porasle za oko 17% u odnosu na 2021., a u kolovozu porasle su za oko 0,5% u odnosu na srpanj ove godine.

Prema navodima iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, slijedi i korekcije cijene jaja. Doduše, minimalne, ali neizbježne i to zbog poskupljenja hrane za perad.

“Dohodak poljoprivrednih proizvođača, pa i peradara ugrožen je. Bude li korekcije cijena, ona će biti minimalna, za nekoliko centi, ali svakako će u Crnoj Gori jaja biti bar za deset posto u jeftinija od najniže cijene u regiji”, poručuju iz ministarstva.

Do godine još 17 posto

Prema podacima Europske komisije o kretanjima na tržištu, u gotovo cijeloj Europi zabilježen je pad proizvodnje i rast cijena mesa. U izvještaju je navedeno da će se rast cijena nastaviti i sljedeće godine. Kao glavni razlog za pad proizvodnje ističe se rast cijena stočne hrane. Cijene svinjetine u Europi veće su od početka godine za 28%, a očekuje nastavak rasta od čak 17% u sljedećoj godini jer je proizvodnja pala za čak %. Cijena kilograma govedine dosiže i do 50 eura, a predviđen je dodatan pad proizvodnje. Na pad proizvodnje piletine utjecala je a kriza na tržištu žitarica, ali i pojava ptičje gripe.

Komentirajte prvi

New Report

Close