Pegasus povlašten, To Montenegru nanesena velika šteta

Autor: Poslovni dnevnik , 08. travanj 2024. u 07:00
Foto: SHUTTERSTOCK

Ministarstvo prometa Crne Gore pokrenulo je nove pregovore s turskom stranom.

Bivše Ministarstvo kapitalnih ulaganja potpisalo je u svibnju prošle godine inovirani bilateralni sporazum o zračnom prometu s kolegama iz Turske, mimo procedure predviđene zakonom, čime je domaćem avioprijevozniku To Montenegro nanesena višemilijunska šteta, a u korist turske low-cost kompanije Pegasus.

Iz Ministarstva prometa i pomorstva su Vijestima potvrdili da ovaj ugovor nije u skladu sa zakonom, te da su pokrenuli nove pregovore s turskom stranom kako bi zaštitili domaćeg avioprijevoznika.

Nezakonit postupak
Na pitanje tko je izdao te suglasnosti za letove Pegasusa i jesu li one u skladu s ugovorom, iz Ministarstva navode da je suglasnost izdala Agencija za civilno zrakploovstvo Crne Gore na osnovu memoranduma o razumijevanju.

“Prilikom potpisivanja navedenog Memoranduma nije proveden postupak u skladu s odredbama Zakona o sklapanju i izvršavanju međunarodnih ugovora. Naknadnom provjerom utvrđeno je da turska strana nije provela sve zakonske procedure za njegovo stupanje na snagu u sporazumu o zračnom prometu potpisanom 2011.

Ministarstvo prometa i pomorstva, u suradnji s Ministarstvom vanjskih poslova i Agencijom za civilno zrakoplovstvo, u komunikaciji s kolegama iz Turske, priprema prijedlog bilateralnog sporazuma o zračnom prometu koji će regulirati ovo područje”, navode iz Ministarstva.

2

milijuna eura dobiti ostvario je To Montenegro u 2023.

“Inovirani sporazum o zračnom prometu” nije potpisao bivši ministar Ibrahimović, već zaposlenik u njegovom kabinetu, a Vlada nije dala suglasnost niti ga je potvrdila Skupština Crne Gore, koja je to obvezna prema Zakonu o sklapanju i izvršavanju međunarodnih ugovora.

Ovim ugovorom ukinuta su sva dosadašnja ograničenja broja letova, što je omogućilo turskim kompanijama da povećaju letove i preuzmu značajan dio putnika crnogorskom nacionalnom avioprijevozniku, što je uzrokovalo višemilijunski gubitak na ovoj dotad visokoprofitabilnoj liniji.

Ugovorom je predviđeno da će Pegasus platiti odštetu crnogorskoj kompaniji za ulazak na njegove trase, ali bi ona iznosila samo 300 do 400 tisuća eura.

U informaciji o statusu poduzetih aktivnosti u pripremi turističke sezone 2024. godine, koju je Vlada usvojila prošli tjedan, kao vrlo veliki problem navedena je nelojalna konkurencija To Montenegro s turskog tržišta, koji se stoga obratio državi za zaštitu.

“S tržišta koja nemaju strogu kontrolu državnih potpora, npr. u Turskoj, prijevoznici često djeluju agresivno s dampinškim cijenama. Tijekom ljetne sezone potpisan je memorandum kojim su uklonjena sva ograničenja u broju letova, a odobrava se ulazak aviokompanije Pegasus, koja na tržište ulazi s ultra low cost modelom”, stoji u toj informaciji.

Što dalje?
Na pitanje Vijesti što Ministarstvo prometa očekuje od pregovora, rečeno je da usuglašavaju prijedlog novog sporazuma o zračnom prometu.

“Definiranjem novog ugovora, To Montengro će zadržati svoju poziciju na liniji od i do Istanbula, što je vrlo važno za poslovanje naše nacionalne aviokompanije.

Novim ugovorom ostavljamo prostor svim prijevoznicima za uspostavu novih linija sa svim gradovima u Turskoj. Novi sporazum predviđa mogućnost realizacije većeg broja letova između Crne Gore i Turske u odnosu na broj ostvarenih letova u ljetnoj sezoni 2023.”, kažu iz Ministarstva. 

Komentirajte prvi

New Report

Close