Pandemija je turistički povezala regiju, sada je prilika da se to dodatno razvije

Autor: Marija Crnjak , 13. travanj 2022. u 07:44
Crnogorski se turizam u Zagrebu predstavio u najjačem sastavu do sada/D. Puklavec/PIXSELL

Crna Gora je lani imala 30 posto više noćenja s hrvatskog tržišta nego u 2019. Uz standardni primorski prvi put predstavljen je planinski turizam Žabljaka.

Svi se nadaju privremena, ali ipak značajna stagnacija ruskih i ukrajinskih turista u Crnoj Gori i Srbiji, ostavit će trag u ovoj godini na turistički promet. Zbog toga se i nakon pandemije ove zemlje sve više otvaraju prema tržištima regije, uključujući hrvatsko, gdje su se jače nego ikada predstavili tijekom proteklog vikenda na međunarodnom turističkom sajmu Place2Go u Zagrebu.

O izazovima s kojima se susreću u pripremi sezone, turističkim adutima kojima privlače goste te očekivanjima za ovu godinu razgovarali smo s predstavnicima turističkih organizacija u Crnoj Gori i Srbiji koji su Poslovni dnevnik ugostili na sajmu.

Od mora do Durmitora
Kad je Crna Gora u pitanju, ovo je ujedno dosad najjače njihovo predstavljanje na Place2Go sajmu, ali i Hrvatskoj. Kako nam je pojasnila Magdalena Turković iz turističke organizacija Tivat, usmjerenost na regiju strateška je odluka u zadnje dvije godine otkad je krenula pandemija, a s njom i slabije zrakoplovne veze, lockdowni, administrativne barijere za putovanje, pogotovo van granica EU.

”Ove godine već smo se predstavili u Srbiji i BiH, i sada u Hrvatskoj, jer smo lani u odnosu na 2019. godinu imali 30 posto noćenja s hrvatskog tržišta. Potencijal za dovođenje gostiju iz Hrvatske vidimo i kroz prisutnost Ryanaira koji održava izravne letove Zagreb-Podgorica, i to je naišlo na dobar odaziv.

Od Podgorice do Tivta je sto kilometara, sat vremena vožnje, i cijela crnogorska obala je dugačka 140 km, što nam daje prednost da u jednom danu kod nas možete boraviti i na primorju i na sjeveru zemlje. Pored redovnih linija autobusnih koje dobro funkcioniraju prema obali, ima i ostalih oblika organiziranih transfera”, kaže Magdalena Turković.

Turistička organizacija Beograda jako se trudi njegovati regionalnu suradnju u turizmu/D. Puklavec/PIXSELL

U općini Tivat smješteni su luksuzni resort Luštica Bay i luka s resortom Porto Montenegro, i premda se radi o kraju s velikom tendencijom razvoja luksuznog turizma, u Tivtu ima i raznolikog smještaja koji je dostupniji pa i za Ryanairove putnike.

”Tu smo da pozovemo goste iz Zagreba i cijele Hrvatske, napravimo što više kontakata kako bismo proširili suradnju”, kaže stoga Magdalena Turković.

Za Herceg Novi u godinama prije pandemije Rusi su bili najjače emitivno tržište, a lani su Ruse zamijenili Ukrajinci koji su ublažili minuse i sa svih drugih tržišta, dok se u ovoj godini očekuje potpuna blokada prometa iz obje zemlje. Grad u kojem je lani otvoren luksuzni resort One&Only Portonovi okreće se također regiji.

”Gubitak ova dva tržišta sigurno je veliki udarac, ali smo optimistični kad je ova sezona u pitanju zato što imamo neke druge tradicionalne goste, a to su BiH i Srbija, a tu smo zato što želimo proširiti tu priču i na Hrvatsku.

Nadamo se zato da će ovaj prvi organizirani dolazak turističkih organizacija Crne Gore na ovaj sajam prerasti u tradiciju. Bokokotorski zaljev, pješčane plaže na Budvanskoj rivijeri i Ulcinjske plaže nalik Bahamima, planine s fenomenalnim skijalištima, nacionalni parkovi, Crna Gora ima dosta raznolikosti u malom paketu koje nudimo i hrvatskim gostima, a tako smo blizu. Imamo i letove Ryanaira iz Zagreba, što ima dobar odaziv, i za to je period korone bio dobra uvertira u promotivnom smislu”, kaže nam Dalibor Vuković iz turističke organizacija Herceg Novi.

Vjeruje da pogotovo u ovom prvom periodu nakon pandemije, kad daleka putovanja još neće biti toliko dostupna, a bitan je taj psihološki osjećaj odlaska u inozemstvo, Crna Gora može konkurirati za hrvatske goste, kojima će se sigurno svidjeti ponuda.

5

zvjezdica ima nekoliko hotela u Beogradu, a stigao je i prestižni Hilton

Planinski krajevi Crne Gore ne ovise o ruskom tržištu, iako su i njima su ukrajinski gosti lani popunjavali kapacitete. Unutrašnjost zemlje privlači avanturiste iz cijele Europe i regije, kaže nam Vanja Krgović Šarović, direktorica turističke organizacije Žabljak koja se na ovom sajmu samostalno predstavila prvi put. Prije korone uglavnom su to bili gosti koji tradicionalno vole planine, iz cijele regije, potom iz Poljske, Češke, Francuske, Italije.

”Cilj nam je predstaviti planinu Durmitor, Unesco područje, ono što su naši atributi su outdoor aktivnosti u nacionalnom parku, ono po čemu smo već poznati je rafting rijekom Tarom, planinarenje na Durmitoru na oko 200 km markiranih staza različitih kategorija za različite ciljne grupe.

Imamo jako zanimljivu prirodu i prostor s puno jezera, s 18 vrhova viših od dvije tisuće metara koji su lako dostupni, također imamo kanjoning, penjanje uz stijene, i za to je najveća potražnja ljeti.

Žabljak ima desetak planinskih hotela kapaciteta oko 60 jedinica, 500 jedinica privatnog smještaja i sve više u ekspanziji seoska domaćinstva, njih je trenutno 12 i oni pored smještaja nude svoju lokalnu gastronomiju i sve aktivnosti koje su tipične za ruralne sredine”, kaže Vanja Krgović Šarović.

Beograd se i ove godine u Zagrebu predstavio na zajedničkom štandu s Novim Sadom. U koroni su se nakon početnog šoka posvetili uređenju svog turističkog proizvoda, a 2021., se nešto malo počelo popravljati.

Po svim analizama u godinama 2023. i 2024., brojke bi im se trebale vratiti na one iz 2019. pa na bolje, s tim da se kao jedna od posljedica pandemije očekuje daljnji razvoj domaćeg turizma, ali i regionalne razmjene, kaže nam Mirjana Aleksić, pomoćnica direktora Turističke organizacije Beograda.

Srbiju su predstavljale turističke organizacije Beograda i Novog Sada, ali ponuda nije ograničena samo na ta dva grada/D. Puklavec/PIXSELL

City break u Beogradu
”Stoga cijela Srbija sada maksimalno unaprjeđuje svoj domaći turizam, imali smo brojne edukativne programe kako bismo ljudima pokazali na koji sve način mogu svoja seoska domaćinstva prilagoditi turističkoj namjeni. Tu je posebno napredna zapadna Srbija, na putu prema Beogradu, gdje češće navrate stranci, koji su jako zadovoljni ponudom.

Beograd prodaje city break, prosjek boravka gostiju su tri noćenja, ima raznih tura, obilazaka, unaprijedili smo hotelsku ponudu, imamo nekoliko hotela koji su vrhunski s pet zvjezdica, došao nam je Hilton, koji ima svoju težinu.

Pritom volimo naglašavati da, iako su noćni život i hrana sjajni, Beograd nisu samo splavi, već imamo i bogatu kulturnu ponudu, događanja, ponovno radi Narodni muzej, pa Muzej Nikole Tesle koji je stalno pun”, ističe Mirjana Aleksić.

Hrvatski turisti u Beogradu su u prvih pet tržišta, rado su viđeni u gradu, i Turitička organizacija Beograda jako se trudi njegovati tu regionalnu suradnju u turizmu. Također, jako je važno održavati rute za goste s dalekih tržišta koji će se kad-tad vratiti, a njima je važno imati kvalitetniji i što veći turistički proizvod, i zato se već radi na osmišljavanju promocije.

Komentirajte prvi

New Report

Close