Pad cijene zarobio 300 tona malina u Crnoj Gori

Autor: Poslovni dnevnik , 27. prosinac 2022. u 06:25
Ukoliko država ne subvencionira otkupljenu malinu, vlasnicima hladnjača prijeti bankrot/D. Javorović/PIXSELL

Hladnjačari su na početku otkupa isplaćivali malinu po 4,3 eura za kilogram, danas je cijena prepolovljena, a rastu i troškovi skladištenja.

Pad cijene maline na europskom tržištu zarobio je 300 tona “crvenog zlata” u hladnjačama na sjeveru Crne Gore, priopćio je predsjednik udruženja Malina Polimlja, Andrija Delić, a prenosi internetski portal ekapija.

“Ukoliko država ne subvencionira otkupljenu malinu, barem euro po kilogramu, ili ne pomogne da se pronađe kupac u regiji ili Europi, vlasnicima hladnjača prijeti bankrot, dok proizvođači koji nisu naplatili malinu neće moći pripremiti narednu proizvodnu sezonu”, rekao je Delić za Radio Crne Gore.

On je naveo da su hladnjačari na početku otkupa isplaćivali malinu po 4,3 eura za kilogram, danas je cijena prepolovljena, a rastu i troškovi skladištenja, prenosi portal RTCG.

Delić je objasnio da je malina u Europskoj uniji (EU) proglašena za luksuznu robu i da se uvozi iz Ukrajine. “Crnogorska malina prodaje se, uglavnom, posredstvom velikih hladnjačara iz Srbije, kojima je zaustavljen izvoz i tako svi ispaštamo”, navode iz udruženja.

Udruženje Malina Polimlja okuplja 90 proizvođača, dok ih je u Bijelom Polju više od 500, kojima je malinarstvo jedini prihod. “Situacija je katastrofalna”, zaključio je Delić.

Komentirajte prvi

New Report

Close