Otvoreni Balkan ubrzao transport za 50%, troškovi manji 80%

Autor: Poslovni dnevnik , 25. travanj 2023. u 07:00
Za sada, sporazum se odnosi samo za robu biljnog i životinjskog porijekla/I. Galović/PIXSELL

Za sada, sporazum se odnosi samo za robu biljnog i životinjskog porijekla.

Schengen “na balkanski način” znatno je ubrzao protok robe, pokazuju prva istraživanja. Kako piše dnevni list Danas, sporazumi o trgovini robom u okviru Otvorenog Balkana smanjili su vrijeme trgovinskih procedura i transporta za 50 posto, a troškovi su manji za 80 posto, pokazuje istraživanje tri američke privredne komore, u Srbiji, Sjevernoj Makedoniji i Albaniji.

Za sada, sporazum se odnosi samo za robu biljnog i životinjskog porijekla. Prema riječima Amalije Pavić, izvršne direktorice AmChama Srbija, devet od 10 kompanija u ove tri zemlje očekuje koristi za svoje poslovanje, a jedna trećina je govorila o povezivanju sa susjednim zemljama, članicama EU.

Ona je ocijenila da su neke izvancarinske barijere koje CEFTA nije mogla zaustaviti riješene Otvorenim Balkanom. Istraživanje je pokazalo da Srbija uvjerljivo prednjači u primjeni Otvorenog Balkana. Naime, jedino je Srbija potpuno uklonila inspekcijske kontrole sa granice te je jedina ukinula takse i naknade, doduše samo veterinarske.

S druge strane, sve tri zemlje su provele mjere na prihvaćanju laboratorijskih analiza. Ono što se do sada nije dogodilo ni u Otvorenom Balkanu, niti u CEFTA-i niti u sklopu Berlinskog procesa, jest slobodno kretanje kapitala i ljudi.

Anketa među privrednicima je pokazala da je potrebna liberalizacija deviznih propisa. Također, članice AmChama traže i da se olakšice u trgovini robom prošire i na drugu robu, kao i da se proširi broj ukinutih taksi i naknada.

Pozivaju i da na zajedničkim prijelazima bude samo jedna kontrola. Smatraju i da bi trebalo uskladiti zahtjeve sigurnosti i kvalitete proizvoda, s obzirom da je to podruučje neiscrpan izvor necarinskih barijera. 

Komentirajte prvi

New Report

Close