Oštar pad cijena u Crnoj Gori; analitičari suzdržani

Autor: Poslovni dnevnik , 04. listopad 2023. u 05:11
Foto: Shutterstock

Akcija se odnosi na gotovo 150 artikala, a cijene nekih prehrambenih proizvoda niže su čak i do 40 posto.

Građani Crne Gore su zadovoljni početkom akcije Stop inflaciji 100+, koja se odnosi na gotovo 150 artikala, što je, kažu, više nego dobrodošlo, dok su cijene pojedinih prehrambenih artikala niže i do 40 posto.

Akcija će trajati do kraja godine, a nakon dužeg vremena građani su s veseljem punili svoje košarice, prenosi portal RTCG.

Lakše za građane
Građani su u anketi za TVCG kazali da je za početak dobro i da će biti dobro ako ovako podrži, kao i da će to sigurno olakšati budžete onih s niskim primanjima. A i prodaja će biti veća pa će i država profitirati. Popis proizvoda uključenih u akciju nije konačan te će se proširivati, a osim robe široke potrošnje, možete kupiti i bijelu tehniku.

Prema podacima Ministarstva za ekonomski razvoj, cijene pojedinih životnih namirnica snižene su gotovo 40 posto, u što se uvjerila i ekipa TVCG.

Ministar Goran Đurović očekuje da će ova akcija, koja je sveobuhvatnija od prethodne, dati bolje rezultate. “Moram reći da su u pitanju brojni premium brendovi, a to je prošli put, u najmanju ruku, bila uvjetna žalba. Sada je rano govoriti koliko će to uticati na smanjenje inflacije, svakako je najvažnije da će građani kupovinom osjetiti razliku i dobrobit ove akcije u odnosu na raniji period”, rekao je Đurović za TVCG.

Prema službenim podacima, tijekom prve akcije, od ožujka do lipnja, stopa inflacije je prepolovljena. Crnogorski građani mnogo očekuju od akcije Stop inflaciji 100+, koja bi trebala pomoći u rješavanju osnovnih egzistencijalnih potreba za manje novca.

Kritike analitičara
Ekonomski analitičar Predrag Drecun rekao je da pozdravlja akciju, ali da smatra da ima kratkoročni učinak i da se sada rješava poskupljenje, a da se uopće ne diraju uzroci poskupljenja.

“Pošto ne rješavamo uzroke, povremeno uzimamo takozvani paracetamol, već neko vrijeme imamo cikluse”, rekao je Drecun gostujući u “Dobro jutro Crna Goro” na TVCG. U Crnoj Gori se provodi akcija Stop inflaciji 100+”, međutim, Drecun smatra da ovdje nema inflacije, već rasta cijena.

“Ako nešto poskupi, to ne možemo kompenzirati tiskanjem novca, plaće bi trebale rasti onoliko koliko rastu cijene, ali ako ne zaradimo novac, ne možemo ga tiskati jer nemamo tiskaru novca “, rekao je Drecun.

Dolazi Nova godina i praznici, potražnja će biti veća, a trgovci će, tvrdi Drecun, sve to nadoknaditi. Smatra da bi cijene trebalo vratiti na razinu iz 2007./2008. godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close