Ostaje li Crna Gora bez 50 milijuna eura zbog političara

Autor: Poslovni.hr , 29. studeni 2022. u 07:00
Dritan Abazović, tehnički premijer Crne Gore, Foto: Marko Lukunić / Pixsell

Izgubi li europsku potporu država bi morala pribjeći drugim modelima podrške koji koštaju.

Poruka Europske unije (EU) da bi Crna Gora mogla da izgubi 50 milijuna eura financijske potpore za energetiku bude li se nastavila blokada institucija svjedoči da država plaća cijenu političkih interesa, ocijenio je financijski analitičar Oleg Filipović.

“Ova izjava vam govori najdirektnije da se očekuje od države da stavi ekonomiju i vlastite interese ispred dnevno političkih stvari. Ako se to ne dogodi, što bi to značilo za crnogorsko društvo i ekonomiju? Značilo bi usporavanje investicija u najmanju ruku za ove obnovljive izvore energije iako je Crna Gora dosta uradila u tom pogledu, istodobno izravno bi se odrazilo na domaćinstva”, upozorio je Filipović na TVCG prenosi portale me.eKapija.com.

Izgubi li europsku potporu država bi morala pribjeći drugim modelima podrške koji koštaju.

“Postavlja se pitanje cijena tog novca, garancije za taj novac, isplatljivosti samog projekta brzina otplate tog potencijalnog kreditnog aranžmana”, rekao je Filipović.

Da je poruka iz Bruxellesa zabrinjavajuća kažu u Ministarstvu kapitalnih investicija, gdje se nadaju da se tako nešto ipak neće dogoditi.

“Planirali smo podršku za izradu studija koje bi unaprijedile investicije u sektoru obnovljivih izvora energije, izgradnja gasovoda, vjetroelektrane na moru, tehn u trendu koje bi pomogle da izađemo iz krize bez posljedica. Stoga, političari trebaju zaboraviti razlike i interes države odnosno građana staviti na prvo mjesto. Molimo ih da nađu rješenje deblokiraju institucije i da nastavimo s izgradnjom demokratskih kapaciteta”, naglasio je Admir Šahmanović iz Ministarstva kapitalnih investicija.

Europska unija je za zemlje Zapadnog Balkana osigurala paket energetske podrške od milijardu eura, od čega je prvih pola milijarde namijenjena najugroženijim domaćinstvima i privrednicima, a druga investicijama.

Komentirajte prvi

New Report

Close