Općina Tuzi izgubila spor protiv Plantaža pa im povećala porez

Autor: Poslovni.hr , 06. srpanj 2022. u 07:01
Foto: Pixabay

Plantaže su pred Upravnim sudom pokrenule spor i protiv novog rješenja

Crnogorska poljoprivredna kompanija Plantaže dobila je spor protiv Općine Tuzi o obračunu poreza na nekretnine za 2020. godinu, a Upravni sud je naredio općinskoj administraciji da ponovno obračuna iznos poreza u skladu sa zakonom.

Međutim, Općina Tuzi, koju vodi Nik Đeljošaj, donijela je novo rješenje u kojem je iznos poreza veći za 53.000 eura od ranije utvrđenog i na taj iznos krajem prošlog tjedna uvela je novu blokadu računa Plantaža, pišu Vijesti.

Đeljošaj je rekao da je Upravni sud osporio samo način na koji je određena vrijednost nekretnina za porez.

“Angažirali smo sudskog vještaka i na temelju njegovog nalaza izdali rješenje koje je bilo nešto veće nego što smo mi odredili”, objasnio je Đeljošaj.

Upravni sud je donio presudu kojom je usvojena tužba Plantaža i poništeno rješenje Glavnog administratora Općine Tuzi od 31. prosinca 2020. godine koji je odbio žalbu kompanije protiv rješenja Uprave javnih prihoda.

Tim osporenim rješenjem iznos poreza je utvrđen na 624.00 eura, a novim, nakon što su Tuzi izgubile spor, povećan je na 678.000 eura.

Plantaže su u tužbi navele da tržišna vrijednost poljoprivrednog zemljišta nije izračunata na zakonit način. Upravni sud u obrazloženju presude navodi da su osnovani navodi tužitelja – Plantaža, da nadležno općinsko tijelo nije pravilno utvrdilo tržišnu cijenu poljoprivrednog zemljišta.

Plantaže su pred Upravnim sudom pokrenule spor i protiv novog rješenja, ali to ne odgađa izvršenje i prisilnu naplatu. U međuvremenu, Općina Tuzi je krajem prošle godine donijela rješenje o porezu za 2021. u iznosu od 888.000 eura. Taj iznos je prisilno naplaćen.

Komentirajte prvi

New Report

Close