Općina Budva preuzima imovinu od klubova i mjesnih zajednica

Autor: Poslovni dnevnik , 23. kolovoz 2022. u 07:00
Spomen dom Crvena komuna u Petrovcu/PD

Nedavno je prepisana imovina vaterpolo kluba Budva, plivalište, restoran i parcela na Slovenskoj plaži, a slijedi nogometni stadion uknjižen na MZ Petrovac.

Nakon što je nedavno donijela odluku kojom je atraktivna imovina Plivačkog vaterpolo kluba Budva, plivalište, restoran Maša i parcela na Slovenskoj plaži, prepisana na Općinu Budva, lokalna uprava nastavit će utvrđivati registar imovine i vraćati imovinu vrijednu milijune eura koja je dosad bila uknjižena na sportske klubove, mjesne zajednice ili nepostojeće tvrtke.

Prvi je sljedeći korak, kako je potvrđeno Vijestima, da se nogometni stadion u Petrovcu, ali i tamošnji Spomen dom Crvena komuna, koji su uknjiženi na Mjesnu zajednicu Petrovac, prepišu na Općinu.

Planirali hotele
“MZ Petrovac ne može biti vlasnik nogometnog stadiona, niti Spomen doma Crvena komuna kao kulturne ustanove. Ako znamo što se dogodilo s imovinom Nogometnog kluba Mogren, koji danas ne postoji, a na njega se i dalje vodi zemljište, ne želimo da se to dogodi i u nekom drugom slučaju. Želimo zaštititi imovinu, odnosno vratiti je Općini Budva”, rekao je Nikola Jovanović, bivši šef ureda predsjednika Općine Marka Carevića.

U sklopu Spomen doma Crvena komuna nalaze se galerija Marko Krstov Gregović, spomen-soba o petrovačkoj Crvenoj komuni, kao i kino dvorana sa 160 mjesta, koja osim za prikazivanje filmova služi za simpozije, kongrese, javne tribine i kazališne predstave. Ispred zgrade nalazi se otvoreni amfiteatar, gdje se održavaju muzičke manifestacije.

Odbor vjerovnika je krajem srpnja usvojio prijedlog Odluke o izmjeni i dopune Odluke o osnivanju sportskog kluba Plivački vaterpolo klub Budva – Budvanska rivijera, kojim je imovina ugašenog vaterpolo kluba vraćena Općini.

2524

kvadrata nogometnog terena na ulazu u Budvu vodi se na ugašeni NK Mogren

Općina je tako ponovno postala vlasnik otvorenog plivališta na Pizani ispred Staroga grada, s poslovnim postorom, gdje se nekada nalazio restoran Maša, ali i imovine pokraj zatvorenog bazena na Slovenskoj plaži.

Gradska vlast DPS-a i SDP-a, kako je rečeno na sjednici Odbora vjerovnika, kako bi se moćnici domogli atraktivnih parcela, prepisivala je općinsko zemljište na sportske klubove, pozivajući se na Zakon o sportu.

Tako je parcela na Slovenskoj plaži od 1700 četvornih metara upisana na vaterpolo klub i tu je ucrtan hotel s devet katova i 34.000 kvadrata bruto površine.

Imovina Općine je i u Pržnu, u bivšem poslovnom centru preko puta hotela Maestral, gdje su poslovni prostori uknjiženi na Mjesnu zajednicu Sveti Stefan, a očekuje se da Općina prepiše i ostatak tribina na gradskom plivalištu na Pizani, koji se vodi na Sportsko-ribolovno društvo Delfin.

Šest godina od kada je nova vlast preuzela vođenje Budve, nakon pada DPS-a, jedna od najatraktivnijih parcela u gradu – 2524 kvadrata nogometnog terena na lokaciji Lugovi, na samom ulazu u grad, 50 metara od mora i dalje se vodi na ugašeni Nogometni klub Mogren.

Budvanski katastar odbio je uknjižiti Općinu, nakon čega je Tajništvo za zaštitu imovine Općine Budva uložilo žalbu resornom ministarstvu, koje dok je bilo pod upravom DPS-a nije o tome odlučivalo.

Iako je Općina Budva službeno osnivač tog nogometnog kluba lokalna uprava ne uspijeva neizgrađenu parcelu uknjižiti na sebe. Javni izvršitelji u nekoliko navrata upisivali su hipoteke na parcelu od strane brojnih vjerovnika kojima je nogometni klub, kojim su upravljali kadrovi DPS-a, ostao dužan, što je i Mogren otjeralo u propast.

Na parceli, koja obuhvaća sjeverni dio nogometnog igrališta, sa svlačionicama, a dijelom izlazi na glavnu gradsku aveniju, ucrtana su dva tornja sa po 12 katova.

Ugašene tvrtke vlasnici kuća
Tajništvo za zaštitu imovine godinama traži od Uprave za katastar i državnu imovinu da se obnovi katastar nekretnina za Stari grad, zbog brojnih nepravilnosti, kako bi spriječili višegodišnje zlouporabe vrijedne općinske imovine kojom upravljaju ugašene ili nepostojeće tvrtke, a bilo je i nezakonitog korištenja i izdavanje u zakup.

Bivša Uprava za nekretnine Crne Gore godinama se oglušivala o zahtjeve i požurnice općinskog tajništva. Određena imovina i nakon više od 30 godina od gašenja nekih tvrtki kojima su osnivači država i Općina, među kojima zgrade i kuće u Starom gradu, i dalje se vode na njih.

Komentirajte prvi

New Report

Close