Odluka o spajanju željezničkih tvrtki u rukama Vlade CG

Autor: Poslovni dnevnik , 06. listopad 2023. u 05:22
Foto: SASA MILJEVIć/PIXSELL

Na sjednici upravnog odbora raspravljalo se o stranoj i domaćoj studiji spajanja dviju tvrtki.

Upravni odbor Željezničkog prometa (ŽPCG) donio je odluku da Ministarstvu kapitalnih investicija (MKI) uputi prijedlog za pripajanje Održavanju željezničkih voznih sredstava (OŽVS).

Na sjednici upravnog odbora raspravljalo se o stranoj i domaćoj studiji spajanja dviju tvrtki. Upravno vijeće OŽVS-a prošli je tjedan razmatralo iste studije i donijelo odluku da se od MKI-ja i Vlade zatraži suglasnost za spajanje ta dva državna poduzeća.

Studiju od BiB Europe naručio je MKI, dok je studiju od profesora Ekonomskog fakulteta naručila tvrtka OŽVS. Obje studije, kako su potvrdile obje tvrtke, pokazale su da je spajanje tvrtki jedini spas za OŽVS, a da je alternativa uvođenje stečaja u tu tvrtku, što bi značilo raskid ugovora sa 190 radnika.

Nekoliko izvora iz Željeznica kazalo je da su nakon odobrenja studije od strane Uprave ŽPCG na korak do pripajanja. O tome bi Upravni odbor ŽPCG službeno trebao obavijestiti MKI narednih dana.

“Dvije uprave koje bira Vlada pristaju na spajanje tvrtki. Sada su na potezu MKI i Vlada, koji bi u narednom periodu trebali donijeti odluku da li podržavaju pokretanje postupka pripajanja”, rekli su za Dan više izvora.

Prema informacijama Dana iz MKI-a, ukoliko se odluči na taj korak, Vlada bi do kraja godine trebala dati suglasnost na pripajanje. Nakon što dobiju prijedlog od ŽPCG, potrebno je provesti procedure unutar MKI-a, dati mišljenje, pribaviti suglasnost Ministarstva financija i na kraju ga proslijediti Vladi na odlučivanje.

Tek nakon suglasnosti Vlade tvrtke bi krenule u postupak pripajanja. Visoki izvori iz željezničkih kompanija kazali su Danu da bi se pripajanjem Željezničkog prevoza povećao broj zaposlenih, ali i obim usluga.

Komentirajte prvi

New Report

Close