Odlična godina za Aerodrome Crne Gore, u 2024. očekuju se rekordi

Autor: Poslovni dnevnik , 27. prosinac 2023. u 07:00
Foto: Shutterstock

Ovogodišnja EBITDA vjerojatno će premašiti iznos od 11 milijuna eura, dok je očekivana dobit oko deset milijuna eura.

Iako je godina bila iznimno izazovna, Aerodromi Crne Gore ostvarili su zadovoljavajuće poslovne rezultate.

Ostvareni bruto prihodi Aerodroma Crne Gore u ovoj godini, prema riječima njihovih predstavnika, iznose 42 milijuna eura, što je rast od 35 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Rast svih pokazatelja
Predsjednik Upravnog odbora Eldin Dobardžić rekao je da je kompanija ostvarila značajno bolje financijske rezultate i opslužila više putnika u odnosu na prošlu godinu.

“U ovom trenutku možemo reći da očekujemo da će ovogodišnji poslovni rezultat (EBITDA) premašiti 11 milijuna eura, dok je očekivana dobit oko deset milijuna eura”, najavio je Dobardžić nakon novogodišnjeg prijema za partnere u Podgorici.

Povećanje prihoda i dobiti rezultat je i povećanja broja putnika. Od 1. siječnja do 17. prosinca zračne luke Crne Gore opslužile su više od 2,45 milijuna putnika.

Rast broja putnika

Crnogorski aerodromi opslužili više od 2,45 milijuna putnika, što je 31 posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

To je 31 posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a na razini od oko 94 posto u odnosu na 2019. godinu. Precizirao je to član Upravnog odbora Nebojša Đoković. “Pojedinačno, za jedanaest i pol mjeseci, Aerodrom Podgorica opslužio je više od 1,6 milijuna putnika, što je 32 posto više u odnosu na prošlu godinu i 28 posto više u odnosu na 2019. godinu.

Od siječnja do sredine prosinca na aerodromu Tivat opsluženo je blizu 840.000 putnika. To je 30 posto više u odnosu na 2022. godinu, odnosno na 62 posto rezultata u odnosu na 2019. godinu”, rekao je Đoković.

Tijekom prethodne ljetne sezone Zračna luka Podgorica i Zračna luka Tivat bile su povezane s po 40-ak destinacija, uključujući i neke nove linije.

Tako je od ove ljetne sezone aerodrom Tivat prvi put povezan direktnim letovima s Bečom (Austrian Airlines), Kuwait Cityjem (Jazeera Airways), Taškentom (Uzbekistan Airways) i Brnom (To Montenegro), a Podgorica s Gdanjskom (Ryanair).

“Osim toga, vrlo je važno što imamo niz novih partnera na postojećim destinacijama u Podgorici i Tivtu. Ističemo i da je linija Turkish Airlinesa Istanbul-Tivat ove godine prvi put cjelogodišnja”, navodi se u priopćenju.

Najave ohrabrujuće
Najave za nadolazeću ljetnu sezonu koja počinje u ožujku iduće godine su ohrabrujuće, ali ovise izravno o avioprijevoznicima, jasni su u ACG.

“Prema preliminarnim najavama, Wizz Air bi od sljedeće ljetne sezone trebao vratiti u Podgoricu većinu linija koje su bile obustavljene tijekom ove zimske sezone, a prema neslužbenim informacijama, Ryanair bi mogao postupiti na sličan način. Konačne odluke donosit će izravno avioprijevoznici”, pojasnio je Dobardžić.

Također, prema dosadašnjim najavama, očekuje se da će tijekom sljedeće ljetne sezone nove linije u Podgorici biti, između ostalih, Izmir i Radom, dok će nas Air Montenegro i dalje povezivati ​​s Rimom. “Očekujemo da će iduća godina biti rekordna po svim parametrima”, zaključio je Dobardžić. 

Komentirajte prvi

New Report

Close