Odličan start turističke sezone u Crnoj Gori, hoteli popunjeni 80 posto

Autor: Poslovni dnevnik , 30. travanj 2024. u 05:10
Foto: SHUTTERSTOCK

Hotelijeri su vrlo optimistični jer je stanje rezervacija već sada itekako pozitivno.

Turistička sezona u Crnoj Gori ozbiljno je počela, a pojedini hoteli popunjeni su i do 80 posto, izjavila je v.d. generalne direktorice Direkcije za razvoj turizma Svetlana Šljivančanin. Ona je rekla da u Crnoj Gori ima gostiju i da su rezervacije hotela odlične.

Agencije su već sklopile ugovore sa stranim agencijama, tako da se uveliko krenulo s turističkim aranžmanima, rekao je Šljivančanin.

Stare boljke
Prema njenim riječima, nadležni resor se i ove godine susreo s brojnim problemima, a neki od njih se ponavljaju, prenosi portal RTCG.

“Tu su prije svega radovi na prometnoj infrastrukturi. Ti radovi još uvijek traju i nećemo moći izbjeći gužve. Promet mora voditi računa da radovi budu završeni na vrijeme, kako bi naši gosti bili zadovoljni i kako se ne bi zadržavali na prometnicama”, rekao je Šljivančanin.

Budva očekuje rast

U turističkoj organizaciji Budve potvrđuju da veći hotelski kompleksi već u ovom razdoblju bilježe 10 posto bolju popunjenost u odnosu na prethodnu godinu.

Navela je da neke probleme nisu uspjeli riješiti, ali da će zajedničkim snagama uspjeti barem svesti ih na minimum i osigurati veću kvalitetu. No, Šljivančanin tvrdi da resor ne može utjecati na kreiranje cjenovne politike.

“Ipak, treba voditi računa kako će oni utjecati na platežnu sposobnost gostiju”, dodao je Šljivančanin. Osvrnula se i na veliki postotak sive ekonomije u području privatnog smještaja.

“To nam je veliki izazov, a i komunalni red. Također, moramo poboljšati turističku ponudu na sjeveru i valorizirati taj dio naše zemlje”, zaključio je Šljivančanin. Na rivijeri od Jaza do Buljarice trenutno boravi nešto više od 11 tisuća gostiju, podaci su Turističke organizacije Budve. Kako je rečeno Vijestima, u hotelima boravi 5.399 gostiju, dok ih je u privatnom smještaju 5.760. Problem leži u tome što goste dočekuju i – bageri.

“Goste dočekuju radovi u turističkim mjestima, smeće, divlja odlagališta uz prometnice, neuređena cestovna infrastruktura prema izletištima koja teško možemo ponuditi turistima jer je promet na glavnim prometnicama ili zaustavljen ili se vozi jednim trakom. Ovo što se radi u turističkim mjestima odraz je neozbiljnog upravljanja turističkim proizvodom.

Šaljemo sliku neuređene destinacije, a to ne odgovara onome što su turisti rezervirali kada su mislili na odmor u Crnoj Gori – kaže Dragan Purko Ivančević, član Upravnog odbora Udruženja za turizam i ugostiteljstvo PKS. Dok se Budva priprema za novu turističku sezonu, među hotelijerima su najave za predsezonu vrlo optimistične.

U turističkoj organizaciji Budve potvrđuju da veći hotelski kompleksi već u ovom razdoblju bilježe 10 posto bolju popunjenost u odnosu na prethodnu godinu. Veći priljev gostiju očekuje se za uskrsne i prvosvibanjske praznike.

No, dok se hoteli koji se bave organiziranim turizmom mogu pohvaliti uspješnom predsezonom, postoje izazovi koji najavljuju neizvjesnost glavne turističke sezone. Dragan Purko Ivančević, ističe da su neuređene plaže, turistička mjesta i cestovna infrastruktura ozbiljne prepreke za optimalno funkcioniranje sezone.

Bolja sezona
Kako će se Budva, sa svojom neuređenom infrastrukturom i svim drugim izazovima, nositi s očekivanim priljevom turista, ostaje da se vidi.

U Budvi trenutno boravi oko 9.000 turista, od čega oko 5.500 u privatnom, a oko 3.500 u hotelskom smještaju. Trenutačna struktura gostiju je heterogena, s naglaskom da u hotelskom smještaju dominiraju turisti iz Njemačke, Velike Britanije, Poljske, Bugarske, Francuske, Turske, Albanije i Srbije, a u privatnom smještaju turisti iz Rusije, Srbije, Turske, Ukrajina, Bosna i Hercegovina i Azerbajdžan.

Ukoliko bi se trend dolazaka, najavljen u predsezoni, nastavio i u glavnoj turističkoj sezoni, možemo očekivati ​​pet do 10 posto bolju sezonu, podaci su TO Budva. 

Komentirajte prvi

New Report

Close