Odlazak stranaca kriv za manju naplatu PDV-a u Crnoj Gori

Autor: Poslovni dnevnik , 20. svibanj 2024. u 21:00
Foto: SHUTTERSTOCK

Naplata PDV-a u ožujku pala 14 posto u odnosu na plan i 2,6 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

Pad naplate poreza na dodanu vrijednost (PDV) u ožujku za 14 posto u odnosu na plan i 2,6 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine posljedica je odlaska značajnog broja stranaca i loše zimske turističke sezone, kazao je ekonomski analitičar Mirza Mulešković za Pobjedu.

Iz Vlade je više puta najavljeno da će se sve tekuće obveze financirati iz tekućih prihoda, te da se ove godine neće zaduživati ​​za tekuću potrošnju, osim za kapitalni proračun, što je Pobjedi nedavno potvrdio i ministar financija Novica Vuković.

Javna potrošnja
“Što se tiče najava iz Vlade da će se svi tekući rashodi financirati iz tekućih prihoda, nadam se da će tako i biti, ali ako se nastavi ovakav trend naplate PDV-a, bojim se da to neće biti moguće, jer trend javne potrošnje se ne smanjuje, a sve veći broj stranaca napušta Crnu Goru, što se sve negativno odražava na punjenje proračuna – rekao je Mulešković, koji smatra da će se iz tekućih prihoda teško financirati svi rashodi bez dodatne gospodarske aktivnosti.

“Vrlo je važno da u narednom razdoblju Ministarstvo financija, zajedno s Ministarstvom gospodarstva, dodatno radi na povećanju porezne osnovice, suzbijanju sive ekonomije i jačanju prihodovne strane proračuna, što je jedini način stabilizacije javne financije – najavio je Mulešković.

Ustvrdio je da će najavljeno povećanje prosječne i minimalne plaće od iduće godine, uz eventualno smanjenje doprinosa za PIO fond, biti nemoguće provesti s ovakvim stanjem u gospodarstvu i s ovakvim javnim financijama.

“U tom slučaju bit će potrebno veliko zaduživanje, što je potvrdio i Međunarodni monetarni fond u svom izvješću – rekao je Mulešković.

Dinamika naplate
Ministarstvo financija ranije je objavilo da je u prva tri mjeseca zaključno s ožujkom prikupljeno ukupno 252,4 milijuna eura PDV-a, što je na razini plana. Dok su u odnosu na usporedno razdoblje prošle godine prihodi od PDV-a veći za 30,6 milijuna eura ili 13,8 posto.

Tvrde da na dinamiku naplate neto prihoda od PDV-a utječe i dinamika povrata PDV kredita, koju Porezna uprava ubrzava od početka godine.

Prema podacima Ministarstva financija, prihodi proračuna od početka godine do kraja ožujka iznosili su 578,5 milijuna eura ili 8,2 posto procijenjenog bruto domaćeg proizvoda (BDP), što je u odnosu na isto razdoblje prethodne godine rast za 36,0 milijuna eura ili 6,6 posto.

U odnosu na plan za razdoblje siječanj – ožujak prihodi su iznad plana za 45,6 milijuna eura ili 8,6 posto. Uzimajući u obzir ostvarene prihode i ostvarene rashode, u prva tri mjeseca ove godine ostvaren je proračunski manjak od 4,9 milijuna eura, odnosno 0,1 posto B

Komentirajte prvi

New Report

Close