Odbijena jedina ponuda za zakup nikšićke Željezare

Autor: Poslovni dnevnik , 19. travanj 2024. u 07:00
Foto: SHUTTERSTOCK

Zastupnik spomenute švicarske tvrtke Igor Šamiz priložio je ovjerenu ispravu u kojoj navodi da jamči isplatu od 150.000 eura ukoliko 8B Capital pobijedi na natječaju.

Ponuda švicarske tvrtke 8B Capital za zakup nikšićke Željezare odbijena je odlukom komisije. Komisija je sastavljena od predstavnika Elektroprivrede (EPCG), Željezare i resornog ministarstva, a na čelu je Miro Vračar iz EPCG.

Zastupnik spomenute švicarske tvrtke Igor Šamiz priložio je ovjerenu ispravu u kojoj navodi da jamči isplatu od 150.000 eura ukoliko 8B Capital pobijedi na natječaju, prenosi Pobjeda.

U ponudi stoji i da investitor u prvih šest mjeseci planira ukupnu investiciju od pet milijuna eura. Povjerenstvo je nakon uvida u dokumentaciju objavilo konačnu odluku. Vračar je rekao da je ponuda bila nezadovoljavajuća i da švicarska tvrtka nije dostavila tražena bankovna jamstva.

Vračar je rekao da će EPCG nastaviti tražiti partnera za Željezaru i da će uskoro svim zainteresiranim partnerima ponuditi predugovor. “Nakon toga svi zainteresirani mogu se prijaviti za pregovarački postupak gdje ćemo vjerojatno ponuditi prijedlog ugovora o zakupu i takav prijedlog ponuditi svim zainteresiranima, rekao je Vračar. Ugovornom ponudom će biti definirani svi detalji koji će biti predmet zakupa”, rekao je Vračar.

Prema njegovim riječima, za Željezaru su se zanimale brojne tvrtke, ali se nisu javile na javni poziv, pa očekuje da će se uključiti u pregovarački proces.

Na prvi poziv za zakup željezare stigle su tri prijave – od švicarske kompanije 8B Capital S.A., konzorcija koji čine nikšićka kompanija Nexan Miodrag Daka Davidović, kineske Universal Energy i češke Energy & Industrial Management Advisory Services, te švedskog konzorcija. Kvalitet Bygg – Uber Nordic.

Dva konzorcija tada su isključena iz nadmetanja za Željezaru jer su ti potencijalni investitori tražili određene uvjete koje nije bilo moguće ispuniti, pa je u igri ostala samo švicarska tvrtka s kojom su razgovori nastavljeni, ali ni ta ponuda nije prihvaćena zbog tehničkih nedostatke. 

Komentirajte prvi

New Report

Close