Od Eni-Novateka Crna Gora naplatila 6 mil. eura

Autor: Poslovni dnevnik , 26. rujan 2022. u 07:00
Odustajanje od posla za talijansko-ruski konzorcij nije besplatno/D. Marušić/PIXSELL

Vlada je, nakon uspješno završenog istraživanja na prvoj bušotini i odustajanja od istraživanja na drugoj, odlučila smanjiti garanciju u iznosu od 73 milijuna.

Ministarstvo kapitalnih investicija (MKI) naplatilo je od talijansko-ruskog konzorcija Eni-Novatek šest milijuna eura zbog odustajanja od daljeg istraživanja nafte i plina u crnogorskom podmorju, dok se naplata preostalih šest milijuna očekuje sljedećih dana, javlja portal vijesti.me.

Iz Ministarstva podsjećaju da je 13. rujna završena prva faza, koja je podrazumijevala istraživanja na dvije bušotine, za koje je konzorcij položio bankarske garancije i to 73 milijuna eura za prvu i 12 milijuna za drugu.

Vlada je, nakon uspješno završenog istraživanja na prvoj bušotini i odustanka od istraživanja na drugoj, odlučila smanjiti garanciju u iznosu od 73 milijuna i naplatiti 12 milijuna eura za drugu bušotinu.

“MKI se odmah po završetku prve faze odbratilo konzorciju Eni-Novatek kako bi, prema ugovoru i položenim garancijama, u roku od deset dana izmirili iznos od 12 miliona eura, da garancije ne bi bile aktivirane”, priopćeno je iz ministarstva koje je “kao razuman partner, postupilo u skladu s poslovnom etikom, ali i ugovorenim obavezama, i ni u jednom trenutku nije dovelo u problem ni državu, ni tvrtke koje su partneri u poslu”.

Ističu da provode sve potrebne radnje kako bi Crna Gora iz ovog pravnog posla izvukla maksimum i kako bi u budućem periodu mogla da računa na renomirane investitore.

Komentirajte prvi

New Report

Close