Novu crnogorsku vladu čeka hitni rebalans pororačuna

Autor: Poslovni.hr , 13. lipanj 2023. u 06:59
Foto: Shutterstock

Guverner Centralne banke Crne Gore Radoje Žugić prošloga je tjedna izjavio da Crna Gora ne treba isključiti formalni aranžman s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

Nakon nedjeljnih parlamentarnih izbora, analitičari procjenjuju čime bi se najprije trebala pozabaviti nova vlada.

Nova crnogorska vlada prvo mora napraviti rebalans, kako bi se vidjelo gdje se država trenutno nalazi, rekao je Miloš Vuković iz Fidelity Consultinga.

Bolja situacija

Ocijenio je da do bankrota neće doći, te da će novi premijer zateći bolju situaciju nego što se pričalo.

“Čeka nas 2,8 milijardi starog duga i 700 milijuna novog duga, mislim da moramo napraviti fiskalnu strategiju i nastaviti borbu za životni standard”, najavio je Vuković za TVCG.

Kazao je i da treba pričekati godinu dana da vidimo hoćemo li ići na nove izbore i hoće li se program realizirati.

Ekonomski analitičar Oleg Filipović savjetovao bi novom premijeru da u svim pregovorima napravi četverogodišnji plan, kao i reformu fiskalnog i bankarskog sustava. Na pitanje vidi li Međunarodni monetarni fond (MMF) kao partnera, Filipović kaže:

“Nisam veliki ljubitelj MMF-a, niti zaduživanja, tražio bih partnere s druge strane, slobodno tržište, domaće tržište…”

Vuković također smatra da Crna Gora može bez MMF-a, ali da su potrebne njihove savjetodavne usluge. Filipović je istaknuo i da niti jedna stranka nije izašla s programom koji bi se suočio s teškim odlukama koje čekaju novu Vladu.

“Kako smanjiti broj zaposlenih u javnoj upravi, mislim da će se to morati provesti… Ja bih taj plan napravio za pet do sedam godina”, rekao je ekonomski analitičar za TVCG.

Stav guvernera

Podsjetimo, guverner Centralne banke Crne Gore Radoje Žugić prošloga je tjedna izjavio da Crna Gora ne treba isključiti formalni aranžman s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF). On je na konferenciji na visokoj razini u Dubrovniku, koju su organizovali Hrvatska narodna banka i MMF, naveo da bi dodatna suradnja trebala biti usmjerena na optimizaciju javnog sektora i upravljanje javnim dugom.
Žugić je poručio da bi rast zarada trebao biti u liniji s kreiranjem nove vrijednosti i s rastom produktivnosti.

Komentirajte prvi

New Report

Close