Njemački ulagač uz aerodrom Berane želi otvoriti i dvije tvornice

Autor: Poslovni dnevnik , 16. veljača 2023. u 07:17
U slučaju izdavanja koncesije, morat će s obzirom na planove doći do preuređenja aerodroma jer sada ima samo sportski karakter/PD

Steinmüllera je primio predsjednik općine Berane Vuko Todorović i obećao mu podršku.

Njemački ulagač Maik Steinmüller još čeka odgovor Vlade Crne Gore što treba učiniti kako bi uložio gotovo 30 milijuna eura u valorizaciju beranskog aerodroma, piše ekapija.

U razgovoru za Televiziju Vijesti istaknuo je da planira ulaganje s jednom američko-švicarskom fondacijom kako bi beranski aerodrom proradio, a u planu ima i otvaranje dvije tvornice, pa bi tako ukupno ulaganje iznosilo 100 milijuna eura.

Steinmüllera je primio predsjednik općine Berane Vuko Todorović i obećao mu podršku. Kako piše Dan, Todorović je objavio da je dogovoreno da lokalna uprava u kratkom periodu Steinmülleru dostavi tražene podatke potrebne za preuređenje aerodeoma, a onda da inicira sastanak s odgovornima u Vladi Crne Gore.

“Složili smo se da u kratkom razdoblju dostavimo podatke projektnom uredu potencijalnog ulagača, kako bismo sačinili nacrt kako bi izgledao aerodrom nakon dodatnog preuređenja, jer on u ovim dimenzijama ne zadovoljava projekt koji se nudi.

Nakon toga bi lokalna uprava inicirala sastanak s predstavnicima Vlade, jer lokalna uprava ne može ništa sama na realizaciji projekta, s obzirom na to da je Vlada ta koja daje koncesije, a nadležna je i za donošenje prostornog plana, koji, po najavama, treba biti završen do studenog. Prostornim planom treba definirati može li se koristiti u putničke i transportne svrhe”, rekao je Todorović.

“Aerodrom bi mogao biti u funkciji samo godinu od početka realizacije projekta i stjecanja koncesija. Na potezu je Vlada, a kroz više razgovora s njenim predstavnicima dogovorena je izrada protokola o saradnji, ali do toga se iz meni nepoznatih razloga još nije došlo, iako sam dostavio sve traženo”, kaže Steinmüller.

Todorović je izjavio da njemački poslovnjak želi otvoriti i dvije tvornice u Beranama. “Zaposlio bi 300 do 400 radnika te bi dodatno bili uključeni i određeni kooperanti što bi jamčilo angažman za više od tisuću ljudi”.

Komentirajte prvi

New Report

Close