Ništa od subvencija: Crna Gora bez strategije za low cost prijevoznike

Autor: Poslovni dnevnik , 08. prosinac 2023. u 07:00
Foto: Shutterstock

Niskobudžetni zračni prijevoznici Wizz Air i Ryanair proljetos su najavili obustavu cjelogodišnjih linija na kojima su letjeli iz Podgorice.

Od izvršne vlasti ne mogu se očekivati ​​subvencije kojima bi država privukla niskotarifne avioprijevoznike (niskotarifne kompanije) koje su ranije ukinule neke od linija prema Crnoj Gori, ali će država pokušati pronaći model da te ukinute avio linije vrati. To će zahtijevati i angažman svih institucija nadležnih za pripremu ljetne i zimske turističke sezone.

Ostale pogodnosti
Rečeno je to Vijestima iz Ministarstva prometa i pomorstva, uz poruku da treba voditi računa da se ne stvori nelojalna konkurencija nacionalnom avioprijevozniku Air Montenegro.

Iz Aerodroma Crne Gore (ACG) ističu da ne planiraju mijenjati sheme poticaja za niskotarifne avioprijevoznike.

– Trenutna shema poticaja daje dodatne pogodnosti svim zračnim prijevoznicima koji zadovolje prometne kriterije, uz posebnu kategoriju za cijelu godinu – rekli su za ACG News.

Wizz Air i Ryanair proljetos su najavili obustavu cjelogodišnjih linija na kojima su letjeli iz Podgorice. Tako su im tijekom nadolazeće zime obustavljene linije za Barcelonu, Bruxelles, Manchester i Zagreb, a neće prometovati ni na linijama Wizz Aira za Beč i Rim.

Kako privući prijevoznike?

Iz Ministarstva turizma inzistiraju na strateškim partnerstvima koja se ne ogledaju samo u financijskim potporama.

Ove dvije aviokompanije nisu odgovorile na pitanja jesu li te linije trajno ukinuli ili će ih vratiti te što je potrebno za njihovu uspostavu. Ryanair je proljetos priopćio da su se odlučili na ukidanje linija zbog poskupljenja usluga u podgoričkoj zračnoj luci.

ACG je prošle godine svojim partnerskim avioprijevoznicima obračunao popuste na cijenu usluga u iznosu od 7,4 milijuna eura, od čega je više od 2,5 milijuna eura izdvojeno za niskotarifne avioprijevoznike.

Od niskotarifnih letova koji će ove zime voziti u i iz glavnog grada, Ryanair će povezivati ​​građane s Berlinom, Gdanjskom, Krakovom i Londonom, dok će mađarski Wizz Air prevoziti na liniji za Budimpeštu, Dortmund, Köln, Memmingen i Milano. Iz Podgorice za Istanbul zimi će letjeti i niskobudžetni Pegasus Airlines.

Ove zime neće biti letova za aerodrom Tivat. Norwegian Air Shuttle i britanski Jet2 najavili su dvije nove ljetne linije za Tivat 2024. godine. Norveška kompanija, uz linije iz Osla i Helsinkija, uvest će i dodatne iz Kopenhagena i Rige, dok je britanska kompanija, uz postojeći Manchester, najavila i letove za Birmingham i London.

Iz Ministarstva prometa i pomorstva kazali su da će nastojati pronaći sustav kako bi niskotarifni prijevoznici u budućnosti vratili svoje linije prema Crnoj Gori. Istaknuli su da država nema strategiju zračnog prometa, pa se razvoj tog prometa provodi kroz Strategiju za sve vrste prometa do 2035.

Izgubljena godina
– S obzirom na odlazak low cost kompanija sa crnogorskog tržišta, nažalost, ne postoji mehanizam za njihov povratak u 2023. godini – istakli su iz ovog resora.

Iz Ministarstva turizma istaknuli su da inzistiraju na strateškim partnerstvima koja se ne ogledaju samo u financijskim potporama te da se sve odluke donose i raspravljaju na međuinstitucionalnoj razini. Dodali su da su low costeri dobrodošli, ali da se ne smije izgubiti značaj nacionalnog prijevoznika ToMontenegro.

– Ne bi bilo optimalno stvarati nelojalnu konkurenciju za državne resurse, o čemu se često spekulira u javnosti – stoji u odgovoru.

Komentirajte prvi

New Report

Close