Ništa od otvaranja hotela Sveti Stefan, u Londonu kreće bitka za 100 milijuna eura

Autor: Poslovni dnevnik , 27. rujan 2022. u 07:00
Drama je počela kad su mještani potrgali jedna vrata u kompleksu/Shutterstock

Sud je navodno odbio zahtjev Crne Gore da se otvori hotelski kompleks pa se čini da je zakupac – Adriatic properties dobio prvu bitku.

Regionalni mediji prenijeli su zasad još neslužbenu informaciju da je Međunarodni arbitražni sud u Londonu odbio je zahtjev države Crne Gore da se otvori hotel Sveti Stefan i Vila Miločer, a vijest je podgoričkim Vijestima potvrdila kompanija Adriatic Properties – zakupac hotelskog kompleksa Sveti Stefan – Miločer koja pred londonskim sudom od Crne Gore traži 100 milijuna eura odštete zbog nepoštivanja ugovora.

Dodaje se kako je ta kompanija grčkog poslovnjaka Petrosa Statisa dobila sva preliminarna pitanja i sve privremene mjere na arbitraži.

Kako pišu crnogorski mediji, odbijen je i zahtjev Crne Gore da se neotvaranje spomenutog hotela treba smatrati kršenjem ugovora, kao i da su plaže samo hotelske do okončanja arbitraže u meritumu.

2007.

godine Crna Gora dala je u zakup elitno ljetovalište oko kojeg se sad vodi arbitražni spor

Glavni okršaj
No, nakon ove “prve bitke”, glavni okršaj počinje idućeg mjeseca kada na londonskom Sudu starta glavna rasprava vezana za izdašan odštetni zahtjev koji su podnijeli Grci.

A ovako je sve počelo: Adriatic propertiesu su lani nezadovoljni mještani potrgali vrata na Kraljičinoj plaži, a Javno poduzeće za upravljanje morskim nije dopustilo da se postave nova argumentirajući to tvrdnjom da su sve vrijeme bila nezakonito postavljana.

Nakon toga zakupac je zatvorio hotel Sveti Stefan i Vilu Miločer poručivši da to čini jer gostima jamčiti diskreciju i mir. Slijedilo je pokretanje arbitraže kojom od crnogorske Vlade traže spomenutu odštetu.

No, država je krenula s protutužbom. Inače, hotelski kompleks zatvoren je već dvije sezone. Crnogorski mediji podsjećaju da je to elitno ljetovalište u zakup dano 2007. godine. Po tadašnjem ugovoru garantirana godišnja zakupnina je 1,6 milijuna eura, ali je ugovorom predviđeno da se zakupnina može revidirati svake treće godine.

Ugovorne obveze

Zakupac se obavezao da hotele mora držati otvorenim najmanje 11 mjeseci u godini te da će u rekonstrukciju Svetog Stefana uložiti 50 milijuna eura. No, 2015. godine sklopljen je aneks ugovora za Grad hotel Sveti Stefan te je zakup produžen za 12 godina, do 2049. godine.

Tim je manevrom i zakupnina smanjena sa 1,6 milijuna na 1,1 milijun eura. Aneksom za Kraljičinu plažu zakup je produžen s 30 na 90 godina i omogućena je izgradnja hotela s depandansama na mjestu stare hotelske zgrade.

Komentirajte prvi

New Report

Close