Nikšiću 600.000 eura godišnje od Bilećkog jezera

Autor: Poslovni dnevnik , 29. svibanj 2024. u 07:36
Foto: SHUTTERSTOCK

Naknada Općini Nikšić isplaćivat će se retroaktivno od 1. siječnja 2024.

Hidroelektrane na Trebišnjici retroaktivno će od 1. siječnja ove godine općini Nikšić plaćati naknadu za potopljeno zemljište u Bilećkom jezeru, dogovoreno je na sastanku u Trebinju ministara energetike i rudarstva Crne Gore i Republike Srpske, Saše Mujovića i Petra Đokića.

“Dogovorili smo se da se vrati plaćanje naknade za potopljeno zemljište, odnosno da će Općina Nikšić nastaviti ubirati porez odnosno naknadu po tom osnovu, što na godišnjem nivou iznosi oko 600.000 eura.

Naknada Općini Nikšić isplaćivat će se retroaktivno od 1. siječnja 2024. godine, a ovaj sustav će funkcionirati i ubuduće, kazao je nakon sastanka ministar Mujović, prenosi Mina-business. Ministri su razgovarali i o mogućnostima korištenja voda Bilećkog jezera za vodoopskrbi općine Herceg Novi, ali će se o ovom pitanju konkretnije govoriti na nekom od narednih sastanaka.

“Ovo je veliki dan za Nikšić i pokazatelj kako lokalna uprava, Vlada i državna preduzeća mogu zajedno raditi za dobrobit zajednice, napisao je predsjednik Općine Nikšić Marko Kovačević na društvenoj mreži Facebook.

Prema riječima predsjednika Skupštine općine Nikšić, Nemanje Vukovića, Nikšić je naknadom “dobio novi, snažan zamašnjak za razvoj i unapređivanje ekonomske slike grada, a naročito mjesnih zajednica Vraćenovići i Petrovići”. “Vlada Crne Gore je postigla ono što se čekalo od 1994. godine i to je zaista veliki uspjeh.

Unaprijed se radujem brojnim benefitima, koje će ova odluka donijeti našim građanima. Idemo dalje”, poručio je Vuković. Sastanak u Trebinju prvi je korak u rješavanju problema Bijećkog jezera, koji desetljećima opterećuje dvije zemlje. Podsjećamo, naknada za potopljeno zemljište isplaćivana je Općini Nikšić do 1992. godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close